Bademcik
Yazar Baran Acar • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 10 Eylül 2018 • Yorumlar:
Bademcikler ağız boşluğunun iki tarafında yerleşmiş bir tür lenf bezidir. Her ne kadar vücudun savunma dokularından olsalarda, bazı durumlarda hastaya yarar değil zarar vermeye başlarlar. Çocuklarda bademcik iltihabı sık görülen bir hastalıktır. Hastalarda çoğu zaman hızlı başlayan şiddetli bir boğaz ağrısı ile birlikte ateş, terleme ve titreme vardır. Şiddetli boğaz ağrısı hastada yutkunmakta zorluğuna neden olur. Enfeksiyonun çeşidine göre boyundaki lenf bezlerinde de ağrılı şişmeler olabilir. Genel halsizlik , kendini kötü hissetme ve kas ağrıları hastalığın şiddetine göre izlenebilir.
Bademcik iltihaplarının birçoğu kendi kendine düzelebilmektedir. Ancak zaman zaman boğazda apse, boyun apsesi ve enfeksiyonun kana karışmasına yol açabilir. Bademcikte iltihap yapan bakteri beta grubu ise tedavi edilmediği taktirde akut romatizmal ateş ve böbrek hastalıklarına(glomerulonefrite) neden olabilir.
Bademcik iltihabının tedavisi eğer etken virüs ise destekleyici tedavidir. İltihap nedeni beta grubu bakteri olduğu düşünülen hastaların10 günlük antibiyotik tedavisini tamamlaması gerekir. Antibiyotiklerin yanı sıra destekleyici tedavide ateş düşürücü verilmeli ve hastanın bol sıvı alması sağlanmalıdır.Tedavi başladıktan 3 gün sonra hastada rahatlama görülür.
Bademcik ameliyatı ancak gerekli olduğu zaman yapılmalıdır. Bademciklerin hangi şartlarda alınması gerekliliği çok net belirlenmiştir. Bademcik ameliyatı kararı ancak aşağıdaki şartlar varsa verilmelidir.
BADEMCİK ALINMA KARARI NE ZAMAN VERİLMELİDİR
-
Hasta sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa.
-
Yılda 5-6 kez
-
2 yıl süreyle yılda 5 kez
-
3 yıl süreyle yılda 3 kez
-
Bademcikler çok büyüğüdüğü zaman birbirine temas eder hale gelir.Bu durumda solunum ve beslenme açısından tıkayıcı hale geldilerse alınmalıdır.
-
Çok büyüyen bademcikler uykuda nefes durması (apne) neden oluyorsa,alınmalıdır.
-
Bademciklerin birinin büyüklüğü normal iken diğerinin boyutlarında hızlı büyüme varsa, tümör şüphesini ortadan kaldırmak için tanısal amaçlı alınıp patolojiye gönderilmesi gerekebilir.
-
Bademcik iltihabı bademcik sınırlarını aşıp çevresini içeren boğazda apseye neden olduysa alınmalıdır.
Aşağıdaki durumlarda bademciklerin mutlak alınması şart olmamakla birlikte hastanın yaşam kalitesini arttırmak için alınması gerekir.
-
Sık bademcik iltihabına bağlı rahatsız edici ağız kokusu,
-
Bademcikte beyaz renkli artıklar (bademcik taşı) birikimi,
-
Horlama,
-
Çok büyüyen bademciklerin yutma ve konuşma zorluğu yapması,
-
Beta grubu bakteri taşıyıcılığı (özellikle kalp ve eklem romatizması olanlarda),
-
Yüksek ateş nedeniyle havale geçiren çocukta sebep sık geçirilen bademcik iltihabı ise.
Çocuklar bademcikleri alındığı için daha sık hastalanmazlar; çünkü, vücutta bademcik gibi görev yapan başka lenf bezi dokuları aynı fonksiyonları yeterince yapabilirler. Ne kadar basit görünüyor olursa olsun, her maleiyat sizin ve çocuğunuz için endişe vericidir. Hekiminiz sizi nelerin beklediğini anlatarak, ameliyata hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
En doğru karar hekim muayenesi sonucu verilen karardır.