Bağımlılık Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Yazar Suat Ekinci • Psikiyatrist • 9 Ocak 2020 • Yorumlar:
1.Ben Bağımlı değilim- bağımlı olmam
Alkol veya madde kullanan hiç himse başlarken bağımlı olacağını düşünerek başlamaz. hemen hemen herkes benim iradem güçlü, ben istediğim zaman bırakırım, bağımlı olmam diye düşünür. alkol veya madde kullanan her birey bağımlılık geliştime potansiyeline sahiptir. bu tıbbi bir durumdur
2. İstediğim zaman içmiyorum, bırakabiliyorum, ben bağımlı değilim
Bağımlılıkta sorun bırakmak değildir, en yoğun kullanan, bağımlılık düzeyi yüksek olan kişi bile bırakır sorun hayatından çıkaramamaktır. Kişi içmeyeceğine dair çoğu zaman kendine ve ailesine söz verir bir süre içmez ama sonra tekrar başlar. Yaşam biçimini değiştirmek, bağımlılık tedavisinde önemlidir
3. Ben artık arada bir içeceğim, azaltıp bırakacağım, sosyal içici olacağım
Bağımlı bir insanın temel sorunu alkol ve madde üzerinde denetimini kaybetmesidir. Bir kereden çok şey olur. ağzına değdiği anda istek artar, bir süre kontrol ediliyormuş hissi olur ama bir süre sonra bıraktığı gibi devam eder.
Özellikle alkol bağımlılarının çok sık sorduğu bir soru, sosyal içici olmak istiyorum.
Bağımlı bir insanın sosyal içici olarak hayatına devam etmesi pek mümkün değildir. Tıbbi bir sorundur, nasıl tansiyonunuzu kontrol edemezseniz bağımlılığı da kontrol edemezsiniz.
4. Tedaviye gerek yok, kafamda bitireceğim
Bu tanım da çoğu zaman yanlış kullanılmakta, tıbbi bir durumu kafanızda bitirmeniz mümkün değildir. Kişi bırakmayı istemediği zaman tedavisi evet güçtür. Ama bağımlılık tıbbi bir durumdur ve tıbbi destek alınması gerekir. Sorun dediğim gibi sadece bırakmak değil, bunu sürdürebilmektir.
5. Hasta tedavi olmak istemiyor?
Tedaviye ilk gelecek hastaya sen bağımlısın, yatıp tedavi olman gerekir çoğu zaman faydadan çok zarar verebilmektedir. Kişi bağımlı olduğunu kabul etmek istemez, sorunu olduğunu düşünse bile anlattığım nedenlerden dolayı kendi çözebileceğini düşünür. Dolayısıyla gelmek istemeyen bir hastaya en doğru yaklaşım, sakin bir şekilde oturup konuşmak. Bağımlısın, tedavi olman gerekiyor demeden, sağlığı için endişe ettiğinizi paylaşmanız ve profesyonel destek almadan kaygınızın yatışmayacağını ifade etmenizdir. İlk defa başvuracak kişi için de bu durum kolay değildir.