Bağımlılıkta Çip Tedavisi
Yazar Burak Toprak • Psikiyatrist • 9 Nisan 2018 • Yorumlar:
Eroin bağımlılık yapıcı maddeler arasında beyni en hızlı etkileyen ve kısa sürede bağımlılığın gelişmesine neden olan bir maddedir. Eroin sokak dilinde beyaz toz, beyaz peynir, kâğıt üstü, junk, charlie, kireç gibi isimlerle de anılmaktadır. Eroin bağımlısı kişi eroini bırakmak istediğinde son kullanımdan sonra yaklaşık 5-6 saat sonra dayanılmaz derecede şiddetli mide bulantısı, ağrı, sızı, kramplar, terleme, halsizlik gibi şikâyetler yaşar ve tekrar eroin kullanmak zorunda kalır. Eroin kısa vadede ciddi derecede bağımlılık yapmasının yanında beyin, kalp, akciğer, karaciğer gibi birçok hayati organımızı etkileyerek ölümcül hastalıklara da neden olmaktadır.
Uzun yıllardır eroin bağımlılığı tedavisinde kullanılmakta olan ilaçlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de kullanıma giren ilaçlar mevcuttur. Ancak bağımlılık tedavisi uzun süreli olduğu için (en az 6 ay ilaç tedavisi) diğer kronik hastalıklarda (diyabet, hipertansiyon vb.) olduğu gibi hastalar ilaçlarını düzenli kullanamamakta ve sık sık yeniden madde kullanımına başlamaktadır. Son yıllarda ülkemizde de kullanıma giren bağımlılık çipi olarak adlandırılan naltrekson implantlar ile hastaların tedaviye olan uyumsuzlukları ortadan kalkmakta ve eroin bağımlılığı tedavisinde ciddi başarılar elde edilmektedir.
Bağımlılık çipi tedavisi için öncelikle hastalar 4-5 gün arındırma tedavisine alınmakta bu süreçte eroin vücuttan uzaklaştırılmakta, sonrasında 2-3 aylık formaları bulunan bu bağımlılık çipleri hastanın alt karın bölgesine 1-2 cm’lik bir kesi ile deri altına yerleştirilmekte ve hastaların uzun süreli tedavi ihtiyacı karşılanmaktadır. Etkisi birkaç saat sonra başlayan bağımlılık çipi kişinin eroin isteğini büyük oranda azaltmakta, tedaviye uyumunu ve maddeyi bırakabileceğine dair inancını arttırmaktadır. Bağımlılık hastalığının doğası gereği hastalar ağızdan alınan ilaç tedavilerini sık sık terk etmekteydi ancak geliştirilen bu çip sayesinde en az 3 aylık koruma sağlanmakta ve 3 ay da bir yaklaşık 1 yıl boyunca çip tedavisini devam ettirmeyi öneriyoruz. Özellikle 1 yıl boyunca maddeden uzak kalındığında beynin artık eskisi kadar eroini aramadığını gözlemlemekteyiz.
Yaklaşık 4-5 gün boyunca vücuttan maddeyi arındırdıktan sonra özellikle ağızdan ilaç tedavisini sürdüremeyen hastalarımıza 3 aylık bağımlılık çipini deri altına yerleştiriyoruz.Hastane yatış sürecinden itibaren hastalarımız ve aileleri ile birlikte öncelikle ayrıntılı görüşmeler yapıp sonrasında bağımlılığa sürükleyen nedenler, bağımlılıktan kurtulamama nedenlerimizi, yaşamış olduğumuz ailevi-sosyal sorunları ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyoruz. Risk analizleri yapıp kişiyi maddeye sürükleyecek riskleri önceden sezmesi ve stresör faktörlerle baş edebilme becerilerini keşfetmelerini sağlıyoruz. Hastaları yaşam değişiklikleri (yeni arkadaşlıklar, yeni hobiler vb.) yapması konusunda motive edip bir ömür bağımlılıktan kurtulmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Kendi gözlemlerim ve yurt dışında ki gözlemlere dayanarak bağımlılık çipinin eroin bağımlısı hastalarında madde isteğini ilk günden itibaren azalttığını uzun süreli koruma sağladığını söyleyebilirim. Bu tedavi yöntemi ile bağımlı hastaların tedavisinde ciddi etkiler elde etmekteyiz. Özellikle bağımlılık çip tedavisi ve bağımlılık terapisini (bireysel, grup terapileri ve aile eğitimleri) beraber uygulamadığımız hastalarda bir ömür bağımlılıktan kurtulma şansımız son derece yüksektir.