Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yazar Derya Eren • Diyetisyen • 12 Ekim 2020 • Yorumlar:
Grip ve soğuk algınlığına karşı korunmak için vücudumuzun bağışıklık siteminin güçlenmesine ihtiyacımız vardır. Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir. Vücudumuza dışarıdan giren zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve bizi birçok hastalıklara karşı korur. Ancak bazı durumlarda bizlerin de desteğimize ihtiyaç duyar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini düşürebiliriz.
Bunun için Neler mi yapmalıyız?
Kompleks yapıya sahip olan bağışıklık sitemimizi korumak için sadece bir veya birkaç besine ihtiyacımız yoktur yani mucizevi bir yolu yoktur. Neden Diyetisyenler olarak her zaman yeterli ve dengeli beslenme deriz? Çünkü her besin grubundan alacağımız vitamin-mineral-protein-karbonhidrat-yağ yeterli ve dengeli olmalı ki vücudun bağışıklık sitemi bir yana tüm sistemlerin sorunsuz bir şekilde çalışması mümkün olsun... Bu sebeple her zaman olduğu gibi önce;
1.Yeterli ve Dengeli Beslenme:
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sadece yeterli vitamin veya mineral almak yeterli gelmez. Bazı vitamin ve mineraller ise fazla alındığında ve bilinçsiz tüketildiğinde toksik etkiler de oluşturabilir. Yani hekiminiz ve izler önermedikçe vitamin ve mineral takviyesi alınması uygun değildir. Vitamin ve minerallere ek olarak günlük beslenme programınız içerisinde yeterli protein – karbonhidrat – yağlara (özellikle esansiyel yağ asitleri) ihtiyacımız vardır. Örneğin yeterli protein tüketilmez ise vücudun antikorlara karşı savunma mekanizması güçsüz kalır. Bu çerçevede yeterli ve dengeli beslenmemiz bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde temel oluşturur.
2. Yeterli Sıvı ve Su tüketimi
Vücudumuzdan toksinlerin ve mikropların kısa sürede atılabilmesi için mutlaka yeterli su tüketilmeli. Özellikle griple beraberinde gelen yüksek ateş, ishal gibi durumlarda yüksek sıvı kayıplarına karşı günlük günlük yeterli su içtiğinizden emin olun. Bireye göre günlük alınması gereken su miktarı ise kg*30 cc yani kg başına 30 cc olarak hesaplanabilir.
Örneğin; 70 kg bir birey 70*30=2100 cc günlük su tüketmelidir.
3.Vitamin ve Mineraller
Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Özellikle antioksidan kaynağı vitaminler ( C ve E vitamini) ise yapı taşlarını oluşturmaktadırlar. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini kaynağı besinler;
Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanasıdır.
E vitamini kaynakları ise; Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği ve fındıktır.
C ve E vitamini haricinde ise A vitamini, D vitamini, diğer B grubu vitaminler, selenyum, çinko, demir gibi mineraller de bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.
4. Probiyotik Destekleri
Probiyotikler yani yararlı bakteriler dediğimiz bu destekler bağışıklık sistemi ve sindirim siteminde oldukça önemlidirler. Doğal olarak fermente edilmiş yiyecek ve içeceklerde probiyotikler bulunurken bunlar haricinde supleman (tablet veya toz) olarak da kullanılabilir. Doğal probiyotik kaynağı besinlerimizi, yoğurt, kefir, lahana turşusunu diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.