Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 6 Yolu
Yazar Gülen Ecem Kalkan • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:
Kış aylarının başlamasıyla birlikte çevremizdeki salgın hastalıklar da arttı. Peki bu hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz ? Öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerektiğini söyleyen Dyt. Gülen Ecem Kalkan bağışıklık sistemini güçlendirmenin 6 doğal yolunu anlattı.
Bağışıklık sistemi vücudumuzu mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı koruyan savunma sistemidir.Biz fark etmesek de gün içinde bağışıklık sistemimiz durmadan çalışır. Ancak bazı durumlarda bizim desteğimize ihtiyaç duyabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak, düzenli uyku uyumak ve stresten uzak durmak önemli. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Bunun dışında neler yapabiliriz, inceleyelim.
- Probiyotikler: Probiyotikler bağırsak mikroflorasını değiştirerek sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz üzerinde yararlı etkileri görülen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler kabızlık ve irritable bağırsak sendromuna iyi gelmekte, kanser riskini azaltmakta, serum kolesterol ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmekte, bağırsaklarda kalsiyum emilimini arttırarak kemik sağlığının korunmasına yardım etmekte ve bağırsak enfeksiyonları ile allerjik bazı belirtileri azaltmaktadır. En önemli probiyotik gıdalar ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana, boza, şalgam ve turşudur. Günlük besin alımınıza bu gıdaları eklemeniz bağışıklık sisteminizi desteklemeniz açısından çok önemlidir.
- C vitamini: Turunçgillerin içeriğinde bulunan C vitamini kandaki bağışıklık ögelerinden IgA, IgM ve komplement düzeylerini arttırarak virüs aktivitesini azaltmaya yardımcı olan en önemli bağışıklık destekleyicilerdendir. Ayrıca C vitamini besinlerle aldığımızı diğer bazı besi ögelerinin vücutta kullanılmasına da yardımcıdır. C vitaminin; demirin, kalsiyumun, bazı B vitaminlerinin, A ve E vitaminlerinin vücutta daha elverişli olarak kullanılmalarında gerekli olduğu bilinmektedir. Ülkemizde her mevsim C vitamini kaynağı sebze ve meyve bulunmaktadır ancak C vitamini oldukça dayanıksız bir vitamin olduğundan sebzelerde uygulanan bazı pişirme yöntemleri C vitaminin ciddi kayıplarına yol açar. En önemli kaynakları portakal, mandalina, greyfurt, limon, maydanoz, kuşburnu ve domatestir.
- B12 vitamini :Kırımızı et, balık ve yumurta sarısında bulunan B12 vitamini eksikliğinde vücudumuzun savaşçılarından olan nötrofillerin etkisi azalarak bağışıklık sisteminde düşüşler meydana gelir. Bu sebeple B12 kaynakları haftalık tüketimde mutlaka bulunmalıdır.
- Omega – 3 : Balık, ceviz ve diğer su ürünlerinde bulunan omega -3 yağ asitleri bağışıklık sistemini desteklediği ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu çalışmalarla gösterilmektedir. Haftada en az 2 gün balık tüketimi omega -3 desteği açısından elzemdir.
- Sarımsak – Soğan: Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğanda bulunan kükürtlü bileşenlerden allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller ve kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır.
Yağlı Tohumlar: Ceviz, fındık ve bademde bulunan E vitamini antioksidant özelliği sayesinde bağışıklığımız için oldukça önemli bir vitamindir. Antioksidant özelliği sayesinde kansere karşı da koruyucudur.