Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin Beslenmenizde Sebze ve Meyvelere Yer Açın
Yazar Teslime Bilgin • Diyetisyen • 30 Ekim 2018 • Yorumlar:
Havaların soğumasıyla birlikte kendini hissettirmeye başlayan kış mevsimi, hastalıkları da beraberinde getiriyor.Yetersiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları da vücudun bağışıklık sistemini yavaşlatıyor.
Bağışıklık sistemi, vücudun sahip olduğu savunma sistemidir ve sağlığı korumak için gerekli olan her durumda savaşmaya hazırdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, kişinin hayat kalitesi için büyük önem taşır. Mümkün olduğunca az hastalanmak, enerjik hissetmek ve hareketli kalabilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır.
Yetersiz veya kötü beslenme durumunda vücuttaki hiçbir sistem doğru çalışamaz ve bağışıklık sistemi çöker. Ağır enfeksiyonların gelişim riski artar. Eksik ve yetersiz beslenmenin yanı sıra obezitenin de bağışıklığı bozduğu, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlığı arttırdığı, yara iyileşmesini geciktirdiği saptanmıştır.
Hastalanınca ilaçlara, antibiyotiklere başvurmadan önce vücudumuzun doğal bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için birincil kural sağlıklı beslenmektir.
Her renkte, farklı lezzetteki besinleri her gün tüketmek sağlıklı bir bedene sahip olmanın temel kuralıdır. Besinlerin çoğu birden fazla besin öğesi içermekte ancak hiçbiri hepsini içermemektedir. Tek çeşit beslenme şekli birçok önemli besin öğesinden mahrum kalmamız demektir. Bu yüzden güçlü bir immün sistem ve kaliteli bir besin örüntüsü için süt, et grubu, sebze, meyve, yağ ve yağlı tohumlar, tahıllar günlük beslenmemizde dengeli bir şekilde yer almalıdır.
Birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan antioksidanlar, vücudu zararlı maddelerden koruyarak mikroplara ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemiyle birlikte savaşır. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve turunçgillerde bulunan E ve C vitaminlerinin sağladığı antioksidanlar bağışıklık hücrelerinizin serbest radikaller tarafından zarar görmesini engellerken; turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten ise bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında artış sağlar.
Her antioksidan kendine ait biyolojik işlevi yerine getirir. Bağışıklık sistemi denince akla ilk gelen vitamin C vitaminidir. Bu yüzden C vitaminin kaynağı olan portakal, limon, mandalina, kivi, çilek, ananas, kırmızı biber, kuşburnu, maydanoz gibi besinlere beslenmenizde yer verin. İkinci olarak C vitamin gibi iyi bir antioksidan olan beta-karotenin kaynaklarını kullanmalısınız. Beta-karoten özellikle sarı ve turuncu besinlerde bulunuyor. Yani havuç, ananas, hurma, ve balkabağı tam bir beta-karoten zenginidir.
Günde en az 3 orta büyüklükte meyve ve 3 porsiyon sebze tüketimi, ihtiyacımız olan direnci bize kazandıracaktır.