Bağlanırken Koptum

Yazar Betül Büküm • 22 Nisan 2024 • Yorumlar:

Hayat uzun-kısa bir yol, şu dünyanın atmosferini bir kez solumuş herkes yolcu… Yürürken rastladıklarımızla dost olmak, beraber yürümekse mevzu, beraber yürüdüklerimizle vedalaşmak oluyor hicran.

Ya siz yeni bir dost edinmek veya birini sevmekten korkuyor musunuz? Korkunuzun sebebi bir gün ayrılık vakti gelirse darmadağın olmaktan mı; yoksa bir başkasına bağlanmak, sıkı sıkıya bağlı olduğunuz bağımsızlığınızdan, özgürlüğünüzden vazgeçmek anlamına mı geliyor sizin için?

Eğer bağlandığınız kişi sizi gün gelirde bırakırsa dağılırsınız diye korkup derin ilişkiler kurmaktan kaçınıyorsanız, ya da olurda birine bağlanırsanız bu ilişki “ya beni terk ederse ya beni bırakırsa, beni seviyor mu acaba, beni eskisi kadar istemiyor…” gibi kaygılarınız yüzünden size ızdırap oluyorsa çocukluğunuzda kaygılı bağlanma örüntüsü geliştirmiş olabilirsiniz.

Eğer bağlanmak sizin için özgürlüğünüzden, bağımsızlığınızdan kopmak demekse, hiç kimseye bağlanmadan, dolaysıyla hiç kimseye ihtiyaç duymadan kendi kendinize bu dünyadan geçmek istiyorsanız, birine bağlanacak gibi olunca korkup veya kötü hissedip kaçıyorsanız çocukluğunuzda kaçıngan bağlanma örüntüsü geliştirmiş olabilirsiniz.

Bir de iki uçta gidip gelenler vardır. Bir gün bağlanır, gitsin istemez, ilişkisi bitmesin, o kişi hiç gitmesin diye kendi kendini yer bitirir. Bir diğer gün ise o kişiyi istemez ondan kaçmak uzaklaşmak ister, onunla bağını koparmak için elinden geleni yapar. Bu da düzensiz bağlanma stilidir.

Bizi birbirimize bağlayan o anlamlı bağ herkesi her koşulda kanatır mı? Hayır. Belki de yukarıda anlatılan hiçbir şey sizinle uyumlu değil. Belki de siz bağlanmaktan, ilişki kurmaktan, dostluk kurmaktan korkmuyorsunuz. Birine değer verdiğinizde verdiğiniz değeri ona göstermekten, ilişki içerisinde kendinizi ortaya koymaktan, ihtiyaçlarınızı dile getirmekten çekinmiyorsunuz. Dost olmakta, hayatınızda vadesi dolmuş bir dostla vedalaşmakta size acı vermiyor aksine sizi tebessüm ettiriyor. Siz ilişki kurarken zorlanmıyor, ilişkileriniz nasıl şekillenirse şekillensin huzurunuzu kaybetmiyorsunuz. Eğer bu son paragraf sizi anlatıyorsa siz çocukluğunuzda güvenli bağlanma örüntüsü geliştirmiş olabilirsiniz.

Bağlanma örüntüleri ilk doğduğumuzdan itibaren bize bakım veren birincil bakım verenimiz ile aramızdaki bağ ve ilişkiler doğrultusunda oluşur ve hayat boyu kurduğumuz ilişkilerin seyrini belirler. Psikoloji bilimi bahsedildiği gibi bağlanma örüntülerini dört farklı başlıkta inceler. Kaygılı bağlanma, kaçıngan bağlanma, düzensiz bağlanma ve güvenli bağlanma ile ilgili diğer yazılara bakabilir, bağlanma stilinizle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Terapi, kendi kendimize değiştirmeye muktedir olmadığımız ve günlük hayatımızın işlevselliğine zarar veren aynı zamanda bizim bu yüzden kötü hissettiğimiz davranış ve özelliklerimizi değiştirmek için başvurulabilecek en şefkatli ve işlevsel yoldur.

Güvenle bağlandığınız, huzurlu hissettiren ilişkilerinizin olması dileğiyle.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)