Bağlanma Stilleri 2

Yazar Aysu Güneş Şimay • 19 Aralık 2024 • Yorumlar:

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlamaya sahip olan bireyler partnerleriyle veya eşleri ile kolaylıkla yakın ve kaliteli ilişkiler kurabildikleri için bu süreçte mutlu bir ilişki yaşarlar. Bu bireylerin yakınlaşma yönünden kaygıları ve terkedilme korkuları yoktur. Genellikle güvenli bağlanma yaşayan bireylerin ilişkilerinde cinsellik ön plandadır. Cinselliğin aktif olduğu ilişkilerde uzun ve sürekli ilişki kurma gereksinimi duyarlar. Birey sosyal çevresi ve partneri ile olumlu ve yapıcı etkileşim içerisindedir.

Bağlanma korkuları yoktur, sosyal yıkım veya psikolojik yıkım yaşamaları durumunda birey sosyal destek aramaktadır. Birey kendi iç dünyasını, sorunlarını, mutluluklarını sosyal çevresi veya eşi ile paylaşmakta ve olumlu ilişkiler ve tutumlar sergilemektedir.

4.2 KAYGILI/KARARSIZ BAĞLANMA

Kaygılı/kararsız bağlanma yaşayan bireyler genellikle eşleriyle fazla yakınlaşma gereksinimi içindedirler. Bu bireyler eşlerinin de kendilerini yeterince yakın ilişki içerisinde olmamakla suçlarlar. Bu bağlanmayı yaşayan bireylerde terkedilme korkusu en belirgin özelliklerindendir. Yaşadıkları ilişki derin ve yakınlaşma gereksinimi hissettirdiğinden aksi halde birey ilgisizlik ile partnerini suçladığından kısa süreli romantik ilişki yaşamaktadırlar. Bu bireyler gerek romantik ilişkilerinde gerekse aile üyelerinde kayıp yaşadıklarında yoğun acı duyarlar ve benlik saygıları düşüktür. Cinsel birliktelikten uzak ama romantik bir ilişki yaşamı istemektedirler. Çalışma hayatlarında grup çalışmalarına yatkın, ancak takdir edilme arzusu içerisindedirler. Sosyal hayatlarında ve romantik ilişkilerinde reddedilme kaygısı duyarlar. Bu sebeple bu bireylerde kıskançlık ve kaybetme korkusu hâkimdir. Ayrılık veya kayıp durumunda yoğun öfke nöbetleri geçirirler. Romantik ilişkilerin, eşlerine ve çocuklarına odaklıdırlar ve onları kontrol etmeye yönelik davranışlar içerisindedirler. 

Mikulincer ve Nachshon’ın yaptığı çalışmalarda kaygılı/kararsız bağlanma yaşayan bireylerin, güvenli bağlanmaya sahip partnerler ile yakınlaşma kurdukları görülmüştür ve o kişileri daha çekici ve daha yakın algılamaktadırlar. Bu bağlamda ele alındığında kaygılı/kararsız bağlanmaya sahip birey ile ilişkiye başlamanın güvenli bağlanmaya sahip bireylerden daha zor olduğu ileri sürülmüştür. 

3 KAÇINAN BAĞLANMA 

Kaçınan bağlanma yaşayan bireyler eşlerine güven duymazlar, bağlanma duygusu sebebiyle gerginlik yaşarlar ve romantik ilişkilerinde yatırım yapma oranları düşüktür. Partnerleri ile fiziksel ve duygusal ilişkileri sırasında başka insanlar hakkında hayal kurarlar. Kaçınan bağlanma yaşayan bireylerde aşk olmadan cinsel birliktelik yaşanma oranı oldukça yüksektir. Çalışma hayatlarında, sosyal ilişkilerden uzak yalnızca işleri ile meşgul olmayı tercih ederler. Yoğun stres altındayken insanlardan uzaklaşma eğilimindedirler. Romantik ilişkilerinde de aynı eğilim içerisindedirler. Her türlü sosyal ve romantik ilişkiyi gereksiz ve sıkıcı bularak yüzeysel davranışlar sergilerler. Kaçınan bağlanma yaşayan bireyler sosyal ve romantik ilişkilerinde yakınlık duygusu olmaksızın birden fazla kişiyle kısa ama sürekli ilişki içerisindedirler. Romantik ilişkilerinde stres altındayken veya yardım ihtiyacında bakıcı rolü sebebiyle öfke duygusu içerisinde olurlar. 

Bu bireylerin ebeveynlik ilişkisi genellikle fiziksel temas içermeyen reddedici ve sözel olarak aşağılayıcı eğilim gösterirler. Kaçınan bağlanma stiline sahip bireylerde fiziksel ve sözlü saldırganlık belirtileri görülmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)