Bağlanma Stillerinin Kurduğumuz İlişkiler Üzerinde ki Rolü

Yazar Sinem Özdener • 17 Mayıs 2024 • Yorumlar:

İlişkilerimizde ortaya çıkan kişisel dürtülerin düşünce ve davranış kalıplarımız üzerinde ki etkisi bizim bağlanma stilimizi oluşturur. Bu faktörlerin etkisi altında ortaya çıkan ve geliştirilen ilişki tarzı kişilerarası iletişim ve etkileşimin üzerinde büyük rol oynar.

Erken çocukluk döneminde bakım veren ile kurulan ilişki bireyin yetişkinlik döneminde kuracağı ilişki stilinin, yani bağlanma stilinin temellerini oluşturur. Her birey gelişim dönemi sırasında çevresel faktörlerin etkisi altında farklı yaşam tecrübeleri edinir. Bu gibi faktörlerin, birincil bakım veren kişinin bize yönelik davranışlarının ve özelliklerinin içselleştirilmesiyle bağlanma stilimizin gelişimi üstünde etkisi olur. 

Bağlanma stilinin temellerinin erken dönemde atılıyor oluşu sonrasında tedavisinin olmadığı  anlamına gelmez. Kişinin öz farkındalığının arttırımıyla ve sorunların ne olduğunun  anlamlandırılmasıyla çözüm üretilebilir. Bu sürecin ilk adımı, güvensiz bağlanmanın nasıl  geliştiğini ve hayatımızdaki önemli ilişkiler içindeki düşünce ve eylemleri nasıl etkilediğini  öğrenmektir. 

John Bowlby’nin Bağlanma teorisine göre, insanların evrimsel olarak sağlam ilişkiler  geliştirmesi ve bu ilişkilerin sürdürülebilmesi üreme ve hayatta kalmak için bir önem teşkil  etmektedir. İnsanın temas, sevgi, destek ve rahatlık arama arzusu doğuştan gelen bir “ait  olma” ihtiyacının bir göstergesi olmakla birlikte bireylerin ilişkilerindeki davranışlarının,  eylemlerinin arkasındaki dürtülerden bir taneside bu ihityaçtır.

Ait olma ihtiyacımıza rağmen, romantik ilişkiler veya sosyal ilişkiler istediğimiz kadar  sorunsuz gitmeyebilir. Kişilerarası sorunların çoğunun kökeni, bağlanma stilimiz ile ilgili  sorunlara dayanabilir. 

Bağlanma stilleri dörde ayrılmaktadır. Peki bunlar nelerdir? 

Güvensiz Bağlanma Stilleri  

1.Kaygılı Bağlanma Stili 

Kaygılı bağlanma stili geliştiren kişiler kendilerine karşı olumsuz, ancak ilişkideki diğer  kişiye ilişkin olumlu bir bakış açısına sahip olma eğilimindelerdir. Kendini değersiz hissetme,  verilen ilgiyi hak etmediğine veya karşı tarafın onu sevdiğine inanmakta güçlük çekmeye  yönelik düşünceler bu bağlanma stilinde sık rastlanır. Bu durum kişiyi partnerinin onu terk  edeceği ve partneri olmadan yaşama düşüncesine iter, dolayısıyla kaygı duygusu yüksek  düzeyde yaşanır. Bu sebeple ilişkilerinde güven arayışı çok güçlüdür. Kişi bu duyguların  çaresini partnerinin ona göstereceği bir ilgi veya tepkide arar. Kaygılı bağlanma stili  geliştiren bir kişi çoğu zaman ilgi eksikliği hissettiğinden çok talepkar gözükebilir. 

2.Kaçıngan Bağlanma Stili 

Kaçıngan bağlanma stiline sahip kişiler, kaygılı bağlanma stiline sahip kişilerin tersine  kendilerine karşı olumlu, başkalarına karşı ise olumsuz bir bakış açısına sahip olma  eğilimindedirler. Sonuç olarak, özellikle duygusal düzeyde, yüksek bir bağımsızlık ve kendi  kendine yeterlilik duygusunu geliştirmeye yatkınlardır. Başkalarına bağımlı olmayı ve  başkalarınında onlara bağımlı olmasını tercih etmezler kendi kendini tamamladıklarını 

hissederler ve çoğunlukla başkalarında destek ve onay aramazlar. Başkasına bağımlı olabilme  veya başkasının ona bağımlı olabilmesi fikri kişiyi duygusal yakınlıktan kaçınmaya iter. Bu  sebeple kişi duygularını bastırma ve gizleme eğilimindedir. 

3.. Karmaşık Bağlanma Stili  

Karmaşık bağlanma stiline sahip kişiler hem kaygılu hem kaçıngan bağlanma stilinin  özelliklerini gösterme eğilimindedirler. Bu da kişinin dışarıdan tutarsız olarak gözüken  davranışlar göstermesine yol açar. Kişi hem bir ilişki içerisinde olmayı arzular hemde bu  düşünceye yönelik bir korku geliştirir. Bu tutarsızlık kişinin kendi duygularını tanımlamasını  zorlaştırır. Aynı zamanda kişi kendi duygularını koruma amaçlı duygusal ilişkiden kaçmaya  meyillidirler. 

4.Güvenli Bağlanma Stili 

Güvensiz bağlanma stilleri üçe ayrılırken ve kişinin sürdürebilir, sağlıklı ilişkiler kurmasının  önündeki engelleri tanımlarken güvenli bağlanma stili bunun tam tersini gösterir. Güvenli  bağlanma stiline sahip bir kişi güvenip güvenilmesi konusunda bir kaygı duymaz ve  duygularını rahatça ifade edebilir. Kendilerine karşı ve başkalarına karşı olumlu bir bakış  açısı geliştirirler. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)