Bahar Yorgunluğu ve Beslenme
Yazar Gülsüm Kınalı • Diyetisyen • 9 Temmuz 2021 • Yorumlar:
Baharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının bir artıp bir düşmesi bahar yorgunluğu yaşamanıza neden oluyor. Halsizlik, baş ağrısı, bitkinlik gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Özellikle bu dönemlerde herkesten sıklıkla duyduğum enerjim çok düşük hiçbir şey yapmak istemiyorum. Bu dönemde alkol ve sigara tüketimi, iş stresi, fiziksel aktivite azalığı ve sağlıksız beslenme de bahar yorgunluğunu tetikler.
Size baharı daha zinde ve enerjik geçirmeniz için bazı beslenme önerileri…
-
Düzenli olarak su tüketin. Su içmek için susama hissini beklemeden en az 2-2.5 litre su tüketmeye çalışın. Suyu tek başına tüketmeniz zor geliyorsa içine meyve, çubuk tarçın, karanfil, nane ekleyerek tüketebilirsiniz. Çay, kahve gibi içecekler asla su yerine geçmez. Aksine bu içecekler vücut suyunu azaltabilir.
-
Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Her mevsim de olduğu gibi baharda da güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Sabah yaptığınız dengeli bir kahvaltı vücut direncinizi korur ve size enerji verir.
-
Yeterli ve düzenli uyuyun. Özelllikle mevsim değişikliklerinde yeterli uyku almadığınız zaman yorgunluk ve halsizlik şikayetleriniz artar. Bu yüzden her gün en az 7 saat düzenli olarak uyumaya çalışın.
-
Tatlı krizlerinizi masum atlatmaya çalışın. Mevsim geçişlerinde enerji düşmesi, halsizlik sizi tatlı tüketmeye yöneltebilir. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar tüketmeniz halsizlik ve uyku halinizin artmasına neden olur. Bu yüzden bu isteğinizi daha masum olan örneğin yoğurt+ meyve+ tarçın gibi bir alternatifle karşılamaya çalışın. Bu durumda kan şekeriniz daha dengeli olur ve kendinizi daha zinde hissedersiniz.
-
Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaya çalışın. Düzenli olarak haftada en az 3 gün yaklaşık 45 dakika tempolu yürüyüşler bahar yorgunluğunuzun azalmasına yardımcı olur.
-
Mevsimine uygun sebze ve meyveler tüketin. Bahar ayları mevsim geçişi olduğu için hastalıklara yakalanma riskiniz artar. Bunun için de bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz şart. Mevsim meyve ve sebzelerini yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmenize ekleyin.
-
Probiyotiklere yer açın. Sağlıklı bir bağırsak demek güçlü bir bağışıklık sistemi demek. Bu yüzden bahar aylarında probiyotik yoğurt ve kefiri beslenmenize ekleyin. Gerekli durumlarda bir uzmana danışarak saşe ya da kapsül olarak probiyotik takviyesi alabilirsiniz.
-
Güneş ışınlarını değerlendirin. Bahar mevsiminde güneşin kendini göstermesini fırsat bilip D vitamini seviyeleriniz için 15-20 dk güneşlenin.
-
Dört besin grubunu da içeren öğünler tüketin. Süt ve süt ürünleri, et ve et grubu besinler, tam tahıllı besinler ve taze meyve-sebzeleri içeren gün içerisinde yeterli ve dengeli olarak tüketmeye çalışın.
Gördüğünüz gibi bahar aylarını sağlıklı ve dengeli beslenerek daha zinde ve enerjik geçirebilirsiniz. Bu süreçte özellikle reklamlarda gördüğünüz vitamin ve mineralleri bilinçsizce almayın. Mutlaka bir hekim kontrolünde kan değerlerinize bakılarak gerekli görülürse almaya çalışın.
Sağlıklı ve huzurlu günlere..