Balık Yağı Nasıl Tüketilmeli
Yazar Z. Nur Kaba • 2 Mart 2023 • Yorumlar:
Balık yağı, EPA ve DHA gibi önemli omega-3 yağ asitlerini içeren bir besin takviyesidir. Bu yağ asitlerinin vücudumuzda üretimi oldukça düşük seviyede olduğundan beslenme ile alınmasına dikkat edilmelidir. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haftada 2 kez balık tüketilmesini önermektedir. Ancak beslenmenizde balığa yer vermeyen biriyseniz veya hamilelik gibi ihtiyacınızın daha fazla olduğu bir dönemdeyseniz balık yağı takviyesi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Balık Yağındaki DHA ve EPA Oranları
Her bir balık yağı kapsülü ortalama 900-1000 mg’dır ve içerisindeki EPA ve DHA oranı markaya göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama 980 mg’lık bir kapsülde 500 mg DHA ve EPA vardır. Genelde balık yağı takviyelerinde EPA ve DHA oranı 6:1’dir.
Balık Yağı Ne Zaman İçilmeli?
Balık yağının kullanımı için belirli bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Ancak balık yağı kullanımının yan etkileri arasında reflü bulunmaktadır. Dolayısıyla balık yağı dozunuzu, sabah ve akşam olmak üzere yemeklerden önce olacak şekilde ikiye bölerek kullanmak reflü ve hazımsızlık gibi şikayetlerinizin oluşmasını önleyebilir (1).
Takviye kullanımındaki önemli noktalardan bir diğeri ise en üst düzeyde yararlanmak için emilim düzeyini artırmaya çalışmaktır. Balık yağının da vücuttaki emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilir. Özellikle sağlıklı bir yağ kaynağıyla birlikte almak, omega-3 yağ asitlerinin biyoyararlanımını ve etkinliğini artırır (2).
Ama en önemli nokta düzenli kullanmaktır. Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın. Çünkü balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden faydalanmak için uzun süreli bir kullanım gereklidir. İlk kullanmaya başladığınız zamanlarda hemen olumlu etkilerini göremezsiniz.
Günlük Balık Yağı İhtiyacı
EPA ve DHA dozaj önerileri yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık durumunuza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak değişir.
Dünya Sağlık Örgütü, günlük 250 – 500 mg kombine EPA ve DHA alımını önermektedir (3). Ancak bu ihtiyaç kişiden kişiye göre değişebilir. Bu nedenle, porsiyon başına en az 0,3 gram (300 mg) EPA ve DHA sağlayan bir balık yağı takviyesi seçmeye özen gösterin. Olası yan etkilerden korunmak için kullanacağınız dozaj miktarını ve balık yağı takviyesi türünü, doktorunuza bırakmak en doğrusu olacaktır.
Balık Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık yağını yemeklerden hemen önce alın, mümkünse kaliteli ve sağlıklı yağ kaynağı içeren öğünlerden önce alınmalıdır.
Balık yağı takviyesini bozulmadan korumak için ışıktan uzak tutun, ideal olarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kötü kokulu veya tarihi geçmiş takviyelerden uzak durun.
Doktorunuza danışmadan balık yağı kullanmaya başlamayın.
Kullanacağınız balık yağı takviyesi dozajını öğrenmek için doktorunuzdan, hangisini kullanacağınıza karar vermek için ise eczacınızdan destek alabilirsiniz.
Etiketinde yüksek miktarda EPA ve DHA içeren balık yağı takviyesini seçin.
Omega-3 eksikliği bakımından risk altında değilseniz takviye almak konusunda ısrarcı olmayın, fazla alımlar yan etkilere neden olabilir.