Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliğinde Amaç Nedir?
Yazar Nagehan Afşar • Diyetisyen • 13 Eylül 2019 • Yorumlar:
1) Kişi hastanede sabah gözünü açınca ilk ne soruyor şimdi yeme sürecim ne ile başlayacak?
2) Diyelim ki ne ile başladığını anladı peki ben bu gıdayı nasıl alacağım ?
3) Hasta evine gidiyor mutfağına giriyor ve sorular aklına geliyor şimdi bana zarar verebilecek veya serbest tüketebileceklerim neler ?
4) Yeterli besin alamadığına karar veriyor kullanacağım vitamin ve mineral takviyeleri neler olmalı ?
5) Kontrole çağrılıyor aklından ilk geçen verdiğim kilo benim için ideal mi ?
6) Bu yolun sonunda kaç kilo olacağım ?
8) Kilo vermede aksi giden bir durum var bu düğüme kim müdahale edecek ?
9) peki ben hedefime ulaştım ama bu kiloyu nasıl koruyacağım ?
…
Diye size binlece soru yazabilirim.18 aylık birikimlerimizin damıtılması sonucu bu soruları yazdım.
Sorularınızı iletebileceğiniz kişi kim ?
Hekiminiz ve Diyetisyeniniz.
-
Cerrahi ameliyatlardan sonra kilo alır mıyım endişesi tanıyan kişilere neler önerirsiniz?
Merak etmeyin kilo almayacaksınız nasıl mı ?
Formülü çok açık.
1) Size özel proteini, karbonhidratı ve yağı ayrıca vitamin ve mineralleri hazırlanmış kılavuz bir programınız olacak. Gene diyet mi olacak hocam diye okuyanlar aklından bir geçirdi : ) diyet listesi değil kılavuz liste olmuş olacak.
2) Katı kuralcı değiliz ama kırmızı çizgilerimiz var bunları anlatıyoruz hastalarımıza ve bunlar varsa kefil değiliz diyoruz. Bu gerçekten böyle.
3) Tabii ki hayat kaynağı olan su. Su yoksa maalesef istediğimiz etki ve sonucu göremiyoruz. Tartışmasız listenin yıldızıdır su tüketimi.
-
Ameliyatın ardından katı gıdalara geçiş süresini artırmak veya hala sıvı ile beslenmede ısrarcı olarak kilo kaybını evresini uzatmaya çalışmak doğru mudur?
Hekiminiz veya diyetisyeniniz tarafından sizin için tehlike oluşturan bir durum yoksa ısrarla sıvı alımı vücudunuzu gereksiz katabolizmaya sokmaktan ve durumu zorlaştırmaktan ileriye gitmez. Sizin cerrahi olma tarihinize uygun sizin için özel belirlenen besin kategorilerine geçmeniz vücudunuzda istenmeyen yağ depolarının yanması için gereklidir. Ayrıca almanız gereken temel makrobesin ve mikrobesin öğelerini yeterli değerde almanız vücut sağlık ve bütünlüğü açısından gereklidir.
-
Ameliyat sonrasında beslenmeye yeterli özenin gösterilmemesi ne gibi sonuçlar doğurur?
Yine maddeler halinde anlatmak istiyorum.
1) Yeterli su tüketimi yapılmazsa ki tüketilen miktarı kişiye özel mide hacmine göre ve ameliyat tarihine göre belirliyoruz istenilen kiloya ulaşamama ve ciddi bir katabolizma olduğu için tam anlamıyla vücut arınması olamayabiliyor ve takiben safra kesesinde sorunlar yaşayabiliyoruz.
2) Önerilen miktarda sebze ve Meyve tüketiminin olmaması bağırsakların aktif çalışmamasına ve takiben konstipasyon ( kabızlık ) görülmesine sebeb olabiliyor ayrıca yeterli antioksidan alınamaması vücutta yıkımlar sonucu olan serbest radikallerin temizlenememesine sebeb olabiliyor.
3) Özellikle temel vitamin ve minerallerin sağlanamaması enzimlerin, hormonların aktif şekilde çalışamamasına sebeb olabiliyor. Buda vücutta istenmeyen rahatsızlıklar oluşturabiliyor.
Aslında burda kilit nokta siz nereye giderseniz gidin ne işlem yapılırsa yapılsın doğru beslenmeyi doğru kişiden ( uzmanından ) öğrenmeniz gerekiyor. Bunun bir alternatifi yok bu saydıklarımız cerrahi işlem olmayan ve doğru beslenmeyen kişiler içinde geçerli aslında.
Sağlıcakla, keyifle, mutlulukla kalın…