BAYRAMDA BESLENME
Yazar Nurcan Bıçakçı Kahveci • Diyetisyen • 10 Temmuz 2017 • Yorumlar:
‘’BAYRAMDA BESLENME ‘’ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ ;
Hayatın her aşamasında sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmek , spor yapmak, düzenli uyumak ve su içmek çok önemli. Bu kriterler ramazan süresince ve bayram süresince de geçerlidir.
Bir aylık ramazan ayı süresince öğün sayısının 2’ye düşmesi, uzun süre aç kalmak, uyku düzenin bozulması ve hareketin de azalması nedeniyle metabolizmamız yavaşladı. Bu nedenle de ramazan sonrasında gelen bayram süresince yemek tercihlerimizde yapacağımız yanlış tercihler vücudumuzda bazı sorunlara neden olabilir. Bunların başında mide ağrıları, kabızlık problemleri, kilo alma, ani şeker veya tansiyon yükselmesi gibi sorunlar olabilir. Bu sorunları yaşamamak için beslenmemize dikkat etmeliyiz.
Ramazanın bitmesi ile birlikte öğün sayılarımız 6 öğün şeklinde düzenlenmeli. Sık sık beslenmek metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolünü, iştah kontrolünü sağlar ve gün içinde daha enerjik olunmasına yardımcı olur.
Ramazan sürecinin bitmesiyle birlikte aşırı yemek yeme eğiliminden uzak durulmalı .Oruç tutmak metabolizmayı yavaşlattığı için, bayramda aşırı yemek yemek hızlı kilo alımına neden olacaktır.
Bayram sabahı kahvaltıyla güne başlamalı. Kahvaltı sofrasında kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yine bayram süresince mutlaka öğlen yemeği tüketilmeli, uzun süre aç kalınması daha çok tatlı ve şeker tüketilmesine neden olacaktır.
Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Gün boyunca tüketilen çaylar açık tercih edilmeli ve kahve tüketiminde de günde 2 adedi geçemeye dikkat edilmelidir.
Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto ve maden suyu gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
Misafirlerimize tatlı yerine taze meyve, kuru meyve ve sağlıklı kuruyemişler ikram edebiliriz. Günde 3-5 porsiyon meyve tüketiminin kanser, kalp hastalıkları ve kabızlıktan koruyucu özelliği vardır.
Bayram süresince ve sonrasında yemeklerimizi yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye özen gösterin.
Lokmaları iyi çiğnemek daha az yemekle doymamızı sağladığı için kilo kontrolünü sağlamada yardımcı olur.
Bayram sofrasında aşırı yağlı, kızartılmış yemeklerden uzak durmaya çalışmalısınız.
Ramazanın bitmesi ile birlikte uyku saatleriniz düzenleyin. Düzenli uyku sağlıklı ve fit olmak için çok önemlidir.
Bayramınızın bol sohbetli, az şekerli ve sağlıklı geçmesini dilerim.