Bebeğinizin Gelişim Aşamaları
Yazar İrem Tulumoğlu Yücel • 6 Aralık 2024 • Yorumlar:
MİNİ EBEVEYNLİK SINIFI
Yeni doğan bebek mi? Bu heyecan, sevgi, mutluluk demektir. Uzun bir hamilelik döneminden sonra bebeğine kavuştun. Bebekler hayatımızda en değerli varlıklarımızdır. Büyürken özenli bir takiple sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlamak oldukça önemlidir. Gelişim gecikmelerini , sağlık sorunlarını zamanında tespit edilmesi erken müdahale ile daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlanır.
Bu yazıda; 1 aylık bir bebeğin gelişim özelliklerini, bebeğinizin gelişimini nasıl destekleyebileceğinizi ve gelişim açısından dikkat etmeniz gereken aşamalardan bahsedeceğim.
0-1 AY GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
· Bebeklerin beyni hamilelikten itibaren dakikada 250 bin yeni beyin hücresi üretir. Dünyaya geldiğinde de ömrü boyunca kullanacağı hücrelerin neredeyse tamamını üretmiş olur ama bu sadece bir başlangıç, siz iletişim kurdukça sinaps ağları güçlenecek ve birçok becerinin temelleri oluşacaktır.
·Sırt üstü pozisyondayken ani bir uyaran verildiğinde sıçrar korkabilir.
· Emme davranışı gösterir.
·Kendisinden 15-30 cm uzaktaki parlak renkli nesneye bakar.
·Bebeklerin görme duyusu ilk ayda henüz yeterince gelişmemiş olabilir ama insan seslerine karşı duyarlıdır. Özellikle anne sesine karşı!
·Ağzıyla etrafındaki nesneleri, vücudunu tanımaya çalışır.
· Kendisiyle konuşan kişiye bakar.
· Gıgıgı' sesleri çıkarır.
· Farklı duygu durumlarında farklı sesler çıkarır.
· Dokunsal uyarana tepki verir.
· Huzursuzken anne kucağına aldığında sakinleşir.
·Düz bir yüzeye yatırıldığında kafasını kısa süreyle kaldırabilir. Karnının üzerindeyken kafasını 90 derece kaldırabilir.
·Sırt üstündeyken yana dönmeye çalışabilir.
Bebeğimin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirim?
·Bebeğinizi sırtı yere dönük olacak şekilde bir elinizle ense kısmını destekleyerek kucaklayın göz teması kurarak konuşun ya da mırıldanın.
·Bebeğiniz sırtüstü yatar pozisyondayken bebeğinizin sizi görmeyeceği şekilde arkasına geçerek bir çıngırak sallayın. Çıngırağın sesini duyduğunda çıkan sese verdiği tepkiyi gözlemleyin.
·Bebeğinizin el ve ayak bileklerine renkli kalın ipler ya da kurdeleler bağlayarak elleriyle, ayaklarıyla oynayın şarkılar söyleyin. Bileklerindeki renkli nesnelere bakmasını sağlayın. İpleri bebeğinize zarar vermeyecek kalınlıkta seçiniz, bebeğiniz sizin kontrolünüzde ipleri gözlemlemesine dikkat ediniz ve oyun sürecinden sonra ipleri mutlaka bebeğinizin bileğinden çıkarınız.
·Bebeğiniz yatar pozisyondayken, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, beslerken ve bebeğinizin altını değiştirirken onunla göz teması kurun ve yumuşak bir ses tonuyla jest ve mimiklerinizi de kullanarak konuşun.
·Bebeğinizle karşılıklı iletişim kurmaya çalışın. Onun gösterdiği jest ve çıkardığı seslere cevap verin, tekrar edin ve onunla jest ve mimiklerinizi kullanarak bebeğinizin yüzünüze bakması için günlük hayatınıza dair, çevrenizde olanlara dair konuşmayı sürdürün.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
·Emzirirken veya biberonla beslerken emmeyi becerememesi
·Emzirme sırasında ağzının kenarından çok miktarda anne sütü veya mama kaçırması
·insanlara gülümsememesi
· Ellerini ağızlarına götürmemesi
· Yüksek seslere tepki vermemesi
·İnsanların ve nesnelerin hareketlerini takip etmemesi
· Karnı üstündeyken başını dik tutmaması
Her bebeğin gelişimi farklı olsa da, 1 aylık bebeğinizde yukardaki durumlar varsa çocuk doktorunuzla konuşmalısınız.