Bebek Maması Nasıl Hazırlanır?

Yazar Miraç Ergen • 3 Haziran 2024 • Yorumlar:

Öncelikle isim karışıklığını giderelim; BİBERON MAMASI, BEBEK MAMASI, FORMÜL SÜT ve BEBEK SÜTÜ aynı şeyi ifade eder.

Bebek maması hazırlamak için kullanacağımız biberon, su ve toz mamanın zararlı mikroorganizma içermediğinden emin olmalıyız. Evet, suda mikroorganizma olabildiği gibi, bekleyen toz mamalarda da bakteri bulunabilir. Mikroorganizma içeren suya ‘’kontamine su’’ denir. Toz bebek mamalarında Coronobacter adlı bakteri bulunabilmektedir. Sıvı mamalar ise sterildir, bakteri bulundurmaz.

Mama için hangi suyu kullanalım?

Kullanacağımız su, öncelikle temiz olmalı, yani bakteri ye da başka bir enfeksiyon yapan mikroorganizma içermemeli. İkinci olarak ta içerdiği mineralin yeterli ve dengeli olması gerekir.

- Yerel su kaynağınızda bilinen bir kirlenme olmadığı sürece, toz mama hazırlamak için musluk suyu veya arıtma suyu kullanabilirsiniz. Musluk suyuna güvenemez iseniz hazır cam şişe su ya da cam damacana suyu kullanılabilir ki en ideali cam şişe su kullanmaktır. Plastik şişe veya plastik damacana suyu, hem plastikten kaynaklanabilen kimyasallar hem de özellikle damacanalarda mikroorganizmaların daha sık görülebilmesi nedeni ile önerilmez. Musluk suyu flor içerir. Florun azlığı diş çürüğüne, fazlalığı ise florozis’e yol açar.

Kullanacağımız suyun sıcaklığı ne olmalı?

Mamanın sıcak suya eklenmesi besin değerini düşürür. Bu nedenle gerekmedikçe (ilerde ayrıntılı anlatılacak) sıcak su ile mama hazırlanmamalıdır, kullanılan suyun oda ısısında olması yeterlidir.

Mama hazırlayacağım suyu kaynatmalı mıyım?

Bu sorunun cevabı bebeğinizin kaç aylık olduğuna ve çevresel şartlara göre değişmektedir. Suyu kaynatmanızın iki nedeni var; biri suyun, diğeri ise mamanın mikroorganizma içerme ihtimali. Bilindiğinin aksine su kontamine değil ise bebeğiniz 3 ayını doldurduktan  sonra suyu kaynatmanız gerekmez. 

Su şebekesi arızası, kasırga veya sel gibi acil bir durum olduğunda, bebeğinizin toz bebek mamasını karıştırmak için musluk suyu güvenli olmayabilir. Böyle durumlarda sıvı mama kullanılabilir ya da yetkililer musluk suyunun içilebilir olduğunu söyleyene kadar mama hazırlamak için şişelenmiş su kullanılır. Musluk suyu tek seçeneğiniz ise, musluk suyunu kaynatarak veya dezenfekte ederek güvenli hale getirebilirsiniz. 

Özetle;

Suyun kontamine (mikroorganizma içerir) olduğunu düşünüyor iseniz;

- Bebeğiniz 3 aylıktan büyük ise suyu kaynatın. Toz bebek mamasıyla karıştırmadan önce suyun oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin/soğutun.

- Bebeğiniz 3 aylıktan küçük ise suyu kaynatın, kaynadıktan 5 dakika sonra sıcak iken toz mama karıştırın, mamayı ılıttıktan sonra bebeğinize verin.

Bebeğinizi beslemeden önce her zaman bileğinize birkaç damla mama damlatarak sıcaklığını test edin, böylece bebeğinizin ağzını yakmamış olursunuz.

Temiz olan su ile mama hazırlanması;

- Üç aylıktan küçük, prematüre doğan veya bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler için; Suyu kaynatın ve ardından toz bebek mamasıyla karıştırmadan önce yaklaşık 5 dakika bekleyin.

Mamayı karıştırdıktan sonra bebeğinizin ağzını yakmaması için önce mamanın soğumasını beklemeniz önemlidir. Toz bebek maması steril değildir ve bazen mikrop (Cronobacter gibi) içerebilir, bu bakteriyi öldürmek için mamayı sıcak su ile hazırlamalıyız. Bakterileri öldürmek için çok sıcak su (yaklaşık 70°C) gerekir.

- Bebeğiniz üç aylıktan büyük ise temiz suyu kaynatmanız gerekmez. Oda ısısındaki suyu biberona ekleyin ve kabın üzerindeki talimatlara göre toz mamayı ekleyin.

Mama hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

Toz mamayı her zaman biberondaki suya ekleyin, tersini yapmayın. Önce su, sonra mama ekleyin.

Mama ölçeğini taşırmadan “silme” doldurun.

Bebeğinize vermeden önce çok sıcak olmadığından emin olmak için mama sıcaklığını test edin.

Mamanın ısısını nasıl test edersiniz?

Sıcaklığı test etmenin en kolay yolu bileğinizin iç kısmına birkaç damla damlatmaktır. Yakmıyor ya da soğuk gelmiyor ise ideal ısıdadır.

Doğumdan sonraki ilk 6 ay içindeki bebeklerin, bir çocuk doktoru aksini özellikle tavsiye etmediği sürece, mama veya anne sütüne ek olarak su veya meyve suyu gibi diğer sıvılara ihtiyacı yoktur.

Dikkat edilecek önemli noktalar:

1- Hazırlanan mamayı ne kadar sürede bebeğime içirebilirim?

Hazırlandıktan sonra oda ısısında (<25 °C),  2 saate kadar (daha önce bebek bir kısmını içmişse 1 saat) içirilebilir.

Buzdolabı rafında 24 saate kadar muhafaza edilebilir.

Dondurularak kullanılmaz.

2- Mamaya katılan su miktarı az ya da çok olmamalı

Mamaya fazladan su eklemek veya meyve suyu vermek bebeğin alacağı besin maddelerini azaltır. Bu da büyüme ve gelişmeyi yavaşlatabilir. Ekstra su ayrıca kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi elektrolit ve mineral dengelerini de bozar. Bu durum, nöbetler de dahil olmak üzere önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Belirtilen miktardan daha az su eklemek te bebekte susuzluğa yani dehidratasyona yol açabilir. Bu nedenle, doktorunuz aksini söylemediği sürece mamayı her zaman üreticinin belirttiği şekilde karıştırın. Genellikle 30 ml suya 1 ölçek mama olacak şekilde hazırlanır.

3- Mama her zaman, güneş almayan kuru ve serin bir yerde kapalı olarak saklanmalıdır.  Buzdolabında saklamayın. Çoğu bebek maması, kabı açıldıktan sonra 1 ay içinde kullanılması gerekir, bu süreden fazla kullanmayın. Kabı ilk açtığınızda, hatırlamanıza yardımcı olması için kapağın üzerine tarihi yazın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)