Bebek Sünnetinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yazar Tarkan SoygürÇocuk Üroloğu • 3 Şubat 2021 • Yorumlar:

Tıbbi nedenler dışında yapılan sünnet için uygun olan dönemlerden bir tanesi de erken bebeklik dönemidir.

Bebeğin doğum sonrası çevreye ve anneye uyum sağlaması, annenin de aynı şekilde bebeğe uyum sağlaması ve emzirmeye başlamasının yanı sıra göbek bağının düşmesi ve doğum sonrası sarılık gibi problemlerin tamamen ortadan kalkması beklenerek bebek sünnetinin daha sonra yapılması önerilmektedir.

Bebek sünneti her koşulda mutlaka ameliyathane koşullarında ve uzman çocuk üroloğu tarafından yapılması gerekir.

Bebekler de Acıyı Hissediyor

Geçmiş yıllarda yeni doğmuş bebeklerin ağrı duymadıklarına inanılarak sınırlı uyuşturma bile kullanılmadan sünnet yapılıyordu. Ancak son yıllarda yapılan bebeklerin yeni doğdukları andan itibaren ağrıyı hissettiklerini ortaya koymuştur bu nedenle anestezi veya lokal anestezi uygulanmadan sünnet yapılmamaktadır.

Doğru ve bilinçli bir şekilde yapıldıktan sonra, klasik cerrahi sünnet ya da metal veya plastik klempler kullanılarak yapılan sünnet tekniklerinin birbirlerine üstünlükleri yoktur.

Sünnet Öncesi Yapılması Gerekenler

Sünnet öncesi bebeklerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir.

Bu muayenede bebeğin pipisinde, peygamber sünneti (hipospadias), eğrilik ya da dönüklük gibi sorunlar tespit edilirse, sünnetinin kesinlikle yapılmaması ve ertelenmesi gerekir. Biraz daha büyük aylarda, bebek 6-7 aylık olunca, genel anestezi altında bir çocuk ürolojisi uzmanı tarafından yapılacak düzeltici cerrahi ile birlikte hem altta yatan sorun çözülür hem de sünnet yapılmış olur.

Ayrıca, sünnet öncesi muayenede, pipinin sünnet sonrası gömülü kalabilme olasılığı olduğu anlaşılırsa, yani pipi gömülü kalmaya yatkınsa, bu durumda da sünneti biraz daha büyük aylara ertelemek ve genel anestezi altında sünnet ile birlikte gömüklüğü de düzeltmek gerekir. Böylece sünnet sonrası ortaya çıkabilecek telafisi güç problemler, sünnet öncesi yapılan kısa bir muayene ile ortaya konup önlenmiş olacaktır.

Bebek Sünneti Sonrası Bakım

Sünnetten hemen sonra bezin kapatılmasında bir sakınca yoktur. Bu durumda; tercihen pipi açık bırakılır, bazen ince bir bant yapıştırılır. Pansumanı açmak da bebeklerin oldukça keyfini kaçıran ve ağrılı bir işlem olduğu için mümkünse çok sıkı bir pansuman yapmamak gerekir.

Bebek sünneti sonrası 4-5 saat kadar lokal anestezinin etkisi devam ettiği için bu dönemde bebek hiç ağrı hissetmeyecektir. Ancak sünnet sırasında hareketsiz kaldıkları için bebeklerin çoğu sünnet sırasında ve sünnet sonrasında bir süre ağlayabilirler. Bu bebeğin ağrısı olduğu anlamına gelmez. İlk gün gerekirse popodan fitil tarzında 1-2 kez ağrı kesici uygulanabilir.

Bebek sünneti sonrasında özel bir pansumana gerek duyulmayabilir.Genellikle ağızdan antibiyotiğe gerek olmaz ama pipi üzerine 3-4 gün süre ile antibiyotikli kremler sürülebilir.

Doktorun görüşü alınarak, sünnet sonrası 2-3’üncü günlerde ılık suya oturtma şeklinde banyolara başlanabilir. Bir süre banyo sırasında o bölgeye sabun ya da şampuan gelmemesine dikkat etmek gerekir.

Bir hafta sonra bir kontrol yapılır.

Sünnet sonrası pipide, şişlik, kızarıklık, pipi başında kabuklanma ya da morluklar gibi sorunlar olabilir. Bunlar haftalar içerisinde giderek azalır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tarkan Soygür Çocuk Ürolojisi, Üroloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)