Bebekler İçin Parmak Besinleri Nelerdir?
Yazar Yaşar Hüseyin Onganlar • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 26 Mart 2019 • Yorumlar:
Bebeğinizin kendisi alabileceği, kolayca yiyebileceği şekilde çiğneyip yutabileceği uygun büyüklükte hazırlanmış lokmalık besinlere parmak besinler denir. Bu gıdaları verebilmek için onun rahat ve uzun süre oturabilmesi, parmakları ile küçük nesneleri kavrayabilmesi gereklidir. Bebeğinizin parmak besinleri ile kendi kendine beslenebilmesi hem onun için eğlenceli bir aktivite olacak, hem de onun motor becerilerini ve koordinasyonunu geliştirecektir.
Bebeğime parmak besinlerini ne zaman sunmalıyım?
Bebeğiniz 8 ila 9 aylıkken, kendini beslemeye başlamaya hazır olduğunda başlayabilirsiniz. Hazır olduğunu ise, tabakta duran yiyeceklere elini sokarak, parmakları ile kendisi yemeye çalışmaya başladığında, dolaylı olarak size anlatacaktır.
Bebeğime parmak yiyeceklerini nasıl tanıtmalıyım?
Bebeğiniz mama sandalyesinde oturuur pozisyonda, kırılmaz bir tabak içerisinde 4 ve ya 5 adet parmak yiyeceğini önüne koymanız yeterlidir. Bebeğinizi o gıdaları yedikçe yerine yeni parmak yiyecekleri ekleyebilirsiniz.
Nasıl gıdalar iyi parmak yiyecekleri olur?
Bebeğiniz iştahlı bir bebek olabilir, bu aylarda bir çok dişi eksik, belki de daha dişleri çıkmamış olabilir. En iyi parmak yiyecekleri, yiyeceğin dokusunun, onun dişine ya da damağına yapışabilecek ve ağzında kolayca parçalanabilecek olanları tercih etmeliyiz.
Bebeklere verilebilecek iyi yiyecekler için bir kaç ipucu:
- Bebeklerin yediği yemeklerin dokusu, kokusu ve aroması hakkında tercih sahibi olduğunu, önüne ne koysanız her şeyi yiyeceğini düşünmeyin.
- Bebeğinizi değişik tatlar ile tanıştırmaya çalışın.
- Bebeğinize bu dönemlerde kaliteli gıda dediğimiz hem sağlıklı hem de vitamin, protein ve mineralden zengin gıdalar ile tanıştırmaya çalışın.
- Bebeğinizin boş kalorili olan gıdalara ihtiyacı yok.
Yiyeceklerin yemesi kolay olmalı, boğulma tehlikesi yapabilecek yuvarlar ve sert besinler olmamalıdır. Sebzeler pişirilmeli, böylelikle kolayca lapa kıvamına getirebilirsiniz. Besinler yumuşak olmalı ve her şey minik parçalara bölünmelidir. Bir üzüm bile bebeğiniz için şu anda çok büyük ve boğulma tehlikesine neden olabilir.
Bebeğinizin yaşı için uygun olan yiyecekleri seçtiğinizden emin olun. Çok küçük çocuklara yumurta, balık ya da yerfıstığı gibi besin alerjisi gelişebilecek gıdalar verilmemelidir.
İşte parmak yiyeceklerin bir listesi:
- Mango, erik, elma, armut, şeftali, kavun, çekirdeksiz karpuz, muz veya diğer çok olgun soyulmuş ve çekirdeksiz küçük meyve parçaları
- İyi pişirilmiş makarna, küçük parçalar halinde kesilmiş olmalı
- Çok küçük yumuşak peynir parçaları
- Doğranmış haşlanmış yumurta
- Haşlanmış patates
- Havuç, bezelye, kabak, patates veya tatlı patates gibi iyi pişmiş sebzelerin küçük parçaları
- Küçük iyi pişmiş brokoli veya karnabahar parçaları
- Piliç parçaları, kıyma veya hindi veya diğer yumuşak etler