Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?
Yazar Yaşar Hüseyin Onganlar • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 25 Mart 2019 • Yorumlar:
Ateş nasıl düşürülür, ateş nasıl ölçülür ve bebeklerde normal ateş kaç derecedir gibi sorular kliniklerde bize en çok sorulan sorulardır.
Ateş çok genel bir kavramdır. Enfeksiyon hastalığı olamayan Kawasaki hastalığındada ateş olabilieceği gibi , 6. hastalıkta denilen çocukları çok sık etkileyen döküntülü bir hastalıkta, ya da çok tehlikeli bir hastalık olan menenjit hastalığında da ateş tek belirti olabilir.
Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır?
Bebeğinizin alnını öpmek yada dokunmak bir yöntem sayılabilir. Ancak objektif bir yöntem değildir. Normalden daha ateşli olduğunu düşünüyorsanız bunu bir derece ile kontrol etmelisiniz, Normal vücut sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklara ateş denir.
Bebeklerde ateş, genellikle vücudun enfeksiyona karşı savaş açtığının bir işaretidir. Bebeğinizin sıcaklığını hissetmek ateşin erken anlaşılması ve kaç derece olduğunun farkına varılması çocuğunuzun tedavisinde önemli bir değerdir. Doktorların çoğu 36,5 ve 37,8 arasını normal vücut sıcaklığı olarak kabul eder. Rektal yoldan ateşin ölçtüğünüzde ise 38,1 ve üzerini ateş olarak kabul ederiz.
Yüksek Ateş Belirtileri – Ciddi Ateş Belirtileri
Sıcaklığın yüksek olduğunun görülmesi, ateşin ciddi olup olmadığının tek göstergesi değildir.
Yaş önemli bir faktördür:
3 ayın altındaki bebeklerde ateş daha ciddidir.
Bebeğin genel davranışları başka bir faktördür:
Bebeğinizin normal şekilde oynamasını ve beslenmesini engellemeyen yüksek ateş alarma neden olmayabilir. Öğleden sonra ve akşam erken saatlerde herkesin sıcaklığının arttığını ve gece yarısı ile sabah erken saatlerinin arasında kaldığını unutmayın.
Yüksek Ateş İçin Doktor Ne Zaman Aranır?
İlk bebekleri olan anneler ateş nasıl düşürülür bilmeyebilirler, ne yapacaklarını bilmeyebilirler. Bebeğinizin gerçekten hasta olup olmadığını en iyi siz algılarsınız, bu yüzden ateşi ne olursa olsun endişeleniyorsanız arayın. Bebeğinizin doktoru sizden daha ayrıntılı bilgiler de isteyebilir.
Genellikle bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve 38 derece C veya daha yüksek bir sıcaklığa sahipse, hemen doktora gitmeniz gerekmektedir. Bu kadar küçük bir bebeğin ciddi enfeksiyon veya hastalık açısından kontrol edilmesi gerekmektedir.
Bebeğiniz 3 aylık veya daha büyükse, en önemli şey nasıl göründüğü ve davrandığıdır. İyi görünüyorsa ve sıvı alıyorsa, ateş 24 saatten fazla sürmez veya çok yüksek değilse doktora başvurmanıza gerek yoktur.
Başka bir durumda; bebeğinizin ateşi belirtilerden bağımsız olarak 39 dereceye ulaştığında derhal aramanız gerekebilir. 3- 6 ay arası bebeklerde iyi bile görünse 38,3 ve üzeri ateş , 6 aydan büyük bebeklerde ise 39 C ve üzeri ateşte doktorunuza götürmeniz önerilmektedir. Çocuğunuz iyi bile görülse, iştahsızlık, öksürük , kulak ağrısı kusma ve ishal gibi semptomları varsa da hemen doktorunuza götürmelisiniz.
Ateşle Beraber Görülen Önemli Durumlar- Hemen Doktora Götürmelisiniz
- Bebeğiniz belirgin bir şekilde soluklaştı veya kızardı ise.
- Açıklanamayan bir döküntü fark edersiniz, bu ateşle birleştiğinde daha ciddi bir sorun olduğunu gösterir.
- Üzerine bastığınızda beyaz veya solgunlaşmayan küçük, mor-kırmızı lekeler veya büyük mor lekeler çok ciddi bir bakteriyel enfeksiyona işaret edebilir.
- Bebeğiniz nefes almakta zorlandığınızı hissetmeniz (nefes almak veya normalden daha hızlı nefes almak için çok çalışıyor) Bu zatürre veya bronşiyolit belirtisi olabilir.
- Bebeğiniz hasta ve düşkün görünüyor ve sıcaklığı normalden düşük ise de doktorunuz ile görüşmelisiniz. ( 36 derece C altı). Çok küçük bebekler bazen hasta olduklarında ateşlenme yerine üşürler.
Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür ?
Bebeğiniz 3 ayın altındaysa, doktorunuz muayene edilmek üzere sizden onu getirmenizi isteyecektir. Bebeğinize, doğru bir sıcaklık okuması yapılana kadar ateş düşürücü ilaçlar vermemenizi söyleyebilir.
Bebeğiniz 3 ay veya daha büyükse, makul şekilde uyarır ve sıvıları alırsa ve ciddi bir hastalığa işaret eden başka bir semptom yoksa, doktor onu getirmeden önce 24 saat beklemenizi önerebilir. Ateş, genellikle hastalığın ilk belirtisidir. Bebeğiniz çok erken muayene edilirse, doktor önemli bir şey bulamayabilir.
Öte yandan, bebeğinizin ateş çok yüksekse, onda huzursuzluk ve rahatsızlık olabilir.Eğer küçük çocuğunuzun ateşi davranışını etkilemiyorsa, düşürmesi için bir şey vermenize gerek yoktur. Susuz kalmasını önlemek için bol miktarda anne sütü ya da mama verin. Bebeğinizin vücut ısısı fazladan kıyafetlerden dolayı veya sıcak bir bir gün nedeniyle normalden yüksekse, kıyafetlerin bır kısmını çıkarın ve serin bir yerde dinlenmesini veya sessizce oynamasını sağlayarak soğumasına yardımcı olun.
Ateş İçin İlaç Dışında Neler Yapılabilir?
Ateş nasıl düşürülür sorusunun ilaçsız yöntemi, en çok kullandığımız yöntem ılık duş. Bebeğinizin ateşini ılık (ılık, ılık değil) suyla ılık bir banyo yaparak azaltabilirsiniz. Bebeğinize alkol, kolonya sürerek ateşi düşürmeyi asla denemeyin. Sürtünme alkolü cildiniz üzerinden bebeğinizin kan dolaşımına emilebilir. Ayrıca onu çok hızlı bir şekilde soğutabilir, bu da sıcaklığını artırabilir.
Bebeklerde Ateş Aslında Savaşma Mekanizmasıdır
Vücudun bakteri ve virüslere karşı savunmasının bir parçası olduğundan, bazı araştırmacılar yüksek bir sıcaklığın vücudun enfeksiyonlarla daha etkin bir şekilde savaşmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. (Bakteriler ve virüsler, yaklaşık 98.6 derece F / 37 derece C olan bir ortamı tercih eder.) Ateş, vücuda enfeksiyonla savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi ve antikor yapmasını söyler.