Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci

Çocuğunuzda son dönemde huzursuzluk, uyku düzeni değişikliği ve sürekli bir şeyleri kemirme ihtiyacı mı fark ettiniz? Evet o zaman bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir! İlk olarak, süt dişleri ve ne zaman çıkacaklarına dair bilgilenmeniz önemlidir. Ortalama olarak bebeğiniz yaklaşık 6-8 aylıkken diş çıkarmaya başlayacaktır; bununla birlikte, her çocuk aynı sırayla ve aynı zamanda diş çıkarmaya başlamayabilir. Genetik faktörler ya da erken doğum gibi sebeplerden ötürü diş çıkarma zamanı 3 ile 12 ay arasında değişebilir, bazı durumlarda bu süreç daha da uzayabilir. Genellikle 3 yaş civarında süt dişleri tamamlanır ve bebeğinizin toplamda 20 adet süt dişi ağız içerisinde mevcut olur.

**Bebeğim diş çıkarırken hangi belirtiler görülür

-Aşırı derecede salya artışı

-Şişkin, kızarık ve hassas dişetleri

-Sürekli bir şeyleri kemirme ihtiyacı

-İştahsızlık

-Uyku düzeninde değişiklik

-Ateş

-İshal, Mide bulantısı

  

Her bebeğin gelişimi aynı olmadığı gibi diş çıkarma belirtileri de değişkenlik gösterebilir. Bazı bebekler için bu süreç oldukça ağrısız ve rahat geçerken bazıları için de son derece huzursuz ve ağrılı olabilir. Bu belirtilerin nedeni diş çıkarmak olabilir, ama bu tip problemler çok sık yaşanıyorsa bunların diş çıkarma sürecinden kaynaklandığından emin olmak için doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.  İshal, ateş (38 derece ve üstü) gibi belirtiler diş çıkarma ile aynı anda başlayan farklı bir hastalığın belirtileri de olabilir.

Diş çıkarma sürecinde ne yapılabilir?

-Diş çıkarma döneminde bebeğinizi rahatlatmak için diş kaşıyıcılarından faydalanabilirsiniz. Kullanacağınız diş kaşıyıcısının yapıldığı materyal seçimi önemlidir. Bunun yanı sıra; diş kaşıyıcısını buzdolabında soğutarak diş çıkarma sürecinde oluşan ödemi rahatlatabilirsiniz.

-Bu süreçte dişin çıktığı bölgeye masaj yapmak bebeğinizi rahatlatacaktır. Masaj yaparken parmağınıza dolayacağınız temiz ve soğutulmuş bir bezden faydalanabilirsiniz.

-Buzdolabında soğutarak meyve sebze filelerine yerleştirdiğiniz muz gibi soğuk besinlerden faydalanabilirsiniz.

-Yaşına ve kilosuna uygun olan ağrı kesicileri doktorunuza danışarak belirli dönemlerde kullanabilirsiniz

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ekin Kenci Şahin Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)