Bebeklerde Kabızlık
Yazar Melih Yıldız • Çocuk Cerrahı • 21 Mayıs 2019 • Yorumlar:
Anne sütü alan bebeklerde kaka miktarı ve sıklığı yaş ile değişiklik gösterir. Kaka sıklığı dönem dönem değişebilir. Anne sütü alan bebeklerde her beslenmeden sonra dışkılama olabilir, tam tersi bazen on günde bir dışkılama da olabilir.
Yenidoğan döneminde anne sütü eksikliği sık görülen kabızlık sebeplerinden biridir. Kabızlığın sık nedenlerinden biri ek gıdaya başladıktan sonra yetersiz sıvı verilmesidir.
Kabızlık Anal Fissür denilen makattaki çatlaklara bağlı olabilir. Kakanın tutulması sonucu kaka içindeki sıvı vücut tarafından emilir ve kaka daha çok sertleşir. Sert kaka anal kanaldan geçerken anal fissür denilen makatta çatlaklara yol açar ve ağrıdan dolayı çocuk kakasını daha çok tutmaya başlar. Kaka tutuldukça daha çok sertleşir, böylece kısır bir döngü oluşur ve kabızlık kronikleşir.
Genellikle kaka yumuşak ise, kilo alımı yeterli ise, karında şişlik yok ise, normalden daha fazla kusmuyor ise, bebeğin normal olma ihtimali yüksek olup bebeğe müdahale etmeye gerek yoktur.
Bebeğiniz aşırı huzursuz ise, her zamankinden daha fazla kusuyor ise, safralı kusuyor ise, kakası normalden çok sert ise veya kanlı ise mutlaka bir doktora görünmek gerekir.
Kabızlık daha nadir olarak Hipotroidi, Hirschsprung Hastalığı, Kistik Fibrozis ve bazı Metabolik Hastalıklara bağlı olabilir.
Yenidoğan döneminde kabızlık nadir görülmekle birlikte özellikle doğum sonrası başlaması Çocuk Cerrahisi açısından operasyon gerektiren hastalıkları akla getirir.
Bebeğiniz ilk kakasını (mekonyum) doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde yapması gerekir. Eğer doğumun üzerinden 48 saat geçmesine rağmen ilk kakasını yapmamışsa veya doğumdan itibaren müdahale ile kaka yapıyorsa altta yatan bir organik neden açısından mutlaka bir çocuk cerrahisi uzmanına görünmesi uygun olur.