Bebeklerde Kansızlık Olur Mu?

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Zehra Can: “Ülkemizde özellikle, inek sütüne erken başlanması, katı gıdalara erken geçilmesi, kırmızı et alımının az olması, C vitamini alımında azlık, çay, düşük sosyo-ekonomik durum ve annede demir eksikliği olması sonucu bebeklerde demir eksikliği görülür.” bilgisini veriyor.
 

Bebeklerde görülen kansızlığın nedenleri nelerdir?
Bebeklik ve çocukluk çağında görülen kansızlığın en sık nedeni demir eksikliğidir. Ayrıca daha az görülmekle beraber B 12 vitamin eksikliğine ve folik asit eksikliğine bağlı kansızlık, Akdeniz Anemisi ve bazı genetik anemiler de görülür. Ülkemizde özellikle, inek sütüne erken başlanması,
katı gıdalara erken geçilmesi, kırmızı et alımının az olması, C vitamini alımında azlık, çay, düşük sosyoekonomik durum ve annede demir eksikliği olması sonucu bebeklerde demir eksikliği görülür. Bunun sonucunda, büyüme ve gelişme geriliği, ağızda ve ciltte yaralar, çabuk yorulma, huzursuzluk, dikkat azalması, enfeksiyon-lara yatkınlık, solukluk, sinirlilik, kaslarda zayıflık, halsizlik gibi belirtiler görülür.

En çok ne zaman görülür?
Anne sütünün biyoyararlanımı inek sütüne göre beş kat fazla olduğu için, emzirilen bebeklerde ilk 4 ay, bebeğin demir depoları doludur ve dört aydan önce kansızlık gelişmez. Ancak; annede demir eksikliği olması, düşük doğum ağırlıklı, prematüre ve ikiz bebeklerde daha erken dönemlerde demir eksikliği görülmesine neden olabilir. Dört ay-dan sonra demir depoları tükendiği için ve bebeklik dönemi hayatın en hızlı büyüme dönemi olduğu için, bu dönemde demir eksikliği gelişir. Ayrıca, kronik ishal, Çölyak hastalığı, süt aler-jisi, inflamatuar barsak hastalıkları, kan kaybı durumlarında da demir eksikliği anemisi gelişir. Demir eksikliği en sık 9 ila 24’üncü aylar arasında görülür. Bu nedenle bu dönemde belli aralıklarla kan tetkiki yapılmalıdır.

Tedavisi için neler yapılabilir?
Tedavide tam kan sayımı, serum demiri ve depo demir düzeylerine göre bebeğe demir tedavisi verilir. Bebeğin yaşına göre yiyebileceği demir içeren gıdalarla beslenme düzenlenmelidir. Kırmızı et, ciğer, tahıl, yulaf, yumurta sarısı, yeşil gıdalar, baklagiller, üzüm, pekmez gibi gıdalar demir içeriği açısından zengindir. Ayrıca demirden zengin mama ile beslemek, inek sütü miktarını azaltmak, kansızlığın altında yatan bir hastalık varsa araştırılıp teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Can Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Zehra Can

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al