Bebeklerin Dişlerini Gıcırdatması Zararlı Mıdır?
Yazar Yelda Kasımoğlu • Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist) • 18 Aralık 2019 • Yorumlar:
Bir bebeğin veya küçük bir çocuğun ebeveyni iseniz, muhtemelen biberonla uyumanın ya da baş parmağını emmenin risklerini duymuşsunuzdur. Bu alışkanlıklar kapanış bozukluklarına neden olabilir. Bebeklerde diş gıcırdatmanın sonuçlarından daha nadir bahsedilmektedir. Bebeklerin %30’undan fazlası geceleri dişlerini gıcırdatmaktadır, peki bu durum diş sağlığı için zararlı mıdır? Küçük çocuğunuzun dişlerini neden gıcırdatabileceğini ve bunun zararlı olup olmadığını çocuk diş hekimi uzmanından öğrenmek için okumaya devam edin.
Bebeklerde diş gıcırdatmanın nedenleri nelerdir?
Diş gıcırdatma veya diğer adıyla bruksizm, yetişkinlerde ağız sağlığına zarar verebilen ve başka komplikasyonlara yol açabilen bir problemdir. Peki bebeklerin dişlerini gıcırdatmaları zararlı mıdır? Birçok ebeveyn çocuklarının uyumasından mutluluk duyar, peki çocukların uykuları sırasında sağlıklarına zararlı bir şey yapmaları durumunda ebeveynler nasıl önlem almalı?
Bebeklerin dişlerini gıcırdatmalarının nedeni üzerine kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte birçok uzman tarafından diş çıkarma sırasında bebeklerin dişetlerini rahatlatmak için bunu yaptıkları düşünülmektedir. Buna ek olarak bebeklerinizin yeni dişlerine alışmak, test etmek, dişlerini hissetmek için de bunu yaptıkları düşünülebilir.
Bebeklerin dişlerini gıcırdatmaları zararlı mıdır?
Bu konudaki birkaç farklı teoriye göre dişlerin gıcırdatılması kulak ağrısı veya alerji durumları ile de ilişkilendirilmekte, ancak herkesin ortak görüşü olarak bebeklerde dişlerin gıcırdatılması zararsız olarak kabul edilmektedir.
Yaşın artması ve çocuğun büyümesi ile birlikte devam eden diş gıcırdatma (bruksizm) endişe veya anksiyetenin bir belirtisi olabilir. Uzun süren diş gıcırdatma alışkanlıkları dişlerde hasara, baş ağrısına ve başka sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Çocuğunuzun dişlerini gıcırdattığını fark edip onu rahatlatabilecek bir yol arıyorsanız, soğutulmuş bir diş kaşıyıcısı size bu konuda yardımcı olabilir. Diş kaşıyıcılarını bu şekilde kullanmak diş gıcırdatma alışkanlığını azaltabilir.
Bebekler tüm dişlerini çıkardıklarında diş gıcırdatma alışkanlıkları da tipik olarak sona erer. Bebeğiniz büyüdükçe dişlerini gıcırdatmaya devam ediyorsa diş hekiminizle konuşarak gerekli korunma önlemlerini alın. Çocuğunuzun bu alışkanlığını devam ettirmesi uzun dönemde dişlerde aşınmalara ve hasara yol açmakla birlikte alışkanlığını bırakmasını da zorlaştırır.