Bel Ağrısı
Yazar Hüseyin Avni Çöl • Fizik Tedavi Uzmanı • 11 Aralık 2018 • Yorumlar:
Bel ağrısı yaygın bir yakınmadır, insanların yaklaşık %80’i hayatları boyunca en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşırlar. Bel ağrısı bazı hastaların iş hayatlarını aksatmakta, aile ve sosyal yaşantıları bu olaydan ciddi şekilde etkilenebilmektedir. Ulusal ölçekte düşünülürse çok ciddi iş gücü kaybı ve ekonomik kayba neden olmaktadır.
Belin anatomisinden dolayı vücudun ağırlığının büyük bir kısmı belde toplanmaktadır. Aşırı kilo, yapılan ağır fiziksel aktivite, ağır iş, hatalı egzersiz gibi daha birçok etken de bele binen bu yükün artmasına neden olur.
Bel ağrısında da öncelikle ağrının nedeni ortaya konmalı, doğru bir teşhise gidilmelidir. Zaman kaybetmeden tedaviye geçilmelidir. Tedavi koruyucu-ameliyatsız (konservatif) ve cerrahi tedavi iki ana başlık altında incelenebilir. Eğer kesin ameliyat gereği varsa zaman kaybetmeden ilgili dal uzmanıyla görüşülmelidir.
Bel ağrısı yapabilecek pek çok neden vardır. Travma, bel ağrısına yol açan önemli sebeplerdendir.
Doğuştan gelen birtakım yapısal bozukluklar ve omurgadaki şekil bozuklukları da benzer şikâyetlere yol açabilir.
Yaşlanma sonucu disk ve bağlarda oluşan aşınma, yırtılma, deformasyon bel ağrısı yapabilir. Bunun yanında ağır iş yapanlarda ve aşırı kilolu olan kişilerde benzer yıpranma olabilir. Aynı şekilde bel kayması da bel ağrısına neden olabilir.
Çeşitli romatizmal rahatsızlıklar önemli bir grubu oluşturur. Beldeki kemiklerin iltihabı söz konusu olabileceği gibi iltihap bizzat diskin kendinde, disk mesafesinde, zarlarda veya diğer yumuşak dokularda da bulunabilir. Bazen omur kemiklerinin vereminde (tüberküloz) görüldüğü gibi iltihap hem kemiği hem de yumuşak dokuları tutmuştur. Yavru atma hastalığındaki (Brusella) gibi enfeksiyon hastalıkları yine bel ağrısına yol açabilir.
Damarları ilgilendiren bazı hastalıklar da bel ağrısı ve bacak ağrısı yapabilir. İç organlara ait rahatsızlıklar da dikkate alınmalıdır. Bel ağrısına tümörlerde neden olabilir. Tümörler bizzat beldeki kemiklerden ya da yumuşak dokulardan köken alabileceği gibi komşu veya uzak organlardan yayılma yoluyla da gelmiş olabilirler.
Üzüntü ve streslerin de bel sağlığını olumsuz yönde etkilediği unutulmamalıdır.
Bu nedenle ruh sağlığına özen gösterilmelidir. Aile, sosyal veya iş hayatındaki problemleri çözmek için gerekirse konuyla ilgili uzmanlardan yardım alınmalıdır.
Ayakkabıların bel ağrısında önemli rolleri vardır. Omurga ve eklemler üzerinde yastık etkisinden dolayı yumuşak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemelidir. Topuk büyüdükçe, beldeki kavis arttığından dolayı bel omurları üzerine binen yüklerde artış olur.
Yazar
Hüseyin Avni Çöl Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Hüseyin Avni Çöl
Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.