Bel Fıtığı, Disk Hernisi Nedir?
Yazar Semih Keskil • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 8 Haziran 2017 • Yorumlar:
- Bel Fıtığı, Disk Hernisi Nedir?
Bel fıtığı veya tıbbi adı ile “lomber disk hernisi”, “lomber radikülopati” , “lomber bulging disc”, “lomber protrüzyon”, “ekstrüde fragman” dediğimiz hastalık; disk dediğimiz iki omurga arasındaki kıkırdak yapının, yerinden çıkması yani protrüzyon veya ekstrüde fıtık yani omurilik kanalına düşmüş fıtık olabilir; buna halk arasında patlamış fıtık deniyor. Diskin bir parçası kopmuş olabilir yani sekestre olabilir, buna halk arasında kanala düşmüş fıtık deniyor.
Belde disk fıtığı oluşmasında hem çağdaş ve hem de ilkel nedenler bir aradadır. Çağdaş bir neden olarak, modern yaşam tarzının gerektirdiği çalışma koşulları; yani mesela bilgisayar veya direksiyon başında oturarak çalışmamız ve hatta oturarak yaşamamız suçlanabilir. Bu tip bir egzersiz yokluğu sonucunda ortaya çıkan kilo sorunu ise bel fıtığının üzerine tuz biber oluyor. İlkel bir neden olarak ise tüm bilimsel gelişmelere karşın hala yüzyıllar önce tasarlanmış yerlerde oturuyor, yatıyor ve hatta çalışıyor olmamız suçlanabilir. Yani karşı karşıya kaldığımız asimetrik yüklenmeler çok tehlikelidir.
Bel fıtığı aslında ekonomik bir hastalık, yani genç insanlarda ortaya çıkması ile onların aktif yaşamına engel oluyor. Unutmamak gerekir ki belimiz daha yirmi yaşından itibaren yaşlanmaya başlıyor, çünkü bel insan vücudundaki en hareketli yer. İşte gençliğimizde pervasızca yaptığımız yanlışlarla dolan bardak, şanssız bir günümüzde kimi zaman bir ağır kaldırma ile ya da ters bir hareket ile ve bazen sadece bir hapşırma nedeni ile taşıyor. Tabii ki sigaranın da belimize zarar veren en önemli faktör olduğunu unutmamak gerek.
Bel fıtığı olduğunda gereken önlem alınmazsa ve özellikle ameliyat önerilmesine rağmen bu ameliyat yaptırılmazsa; söz konusu fıtık kemikleşebiliyor, hatta dura denen bir zarı delebiliyor. Mesela eğer fıtığın üzerinden bir yıl geçtiyse, o zaman ameliyat olmaya karar verdiğinizde hem daha zor ve daha tehlikeli bir ameliyat oluyorsunuz ve hem de iyileşme şansınız azalıyor. Bu nedenle zamanında önlem almak çok önemli.