Bel Fıtığı Kimlerde Görülür ve Kendimizi Bel Fıtığından Nasıl Koruyabiliriz?
Ülkemizde dahil çağdaş toplumlarda bel fıtığının görülme sıklığı onda bir kadardır. Bel fıtığı daha çok 30-50 yaş arasında görülür ve her iki cinsiyette de eşit oranda görülür. Mesleki kaynaklı bel fıtıkları daha çok erkeklerde görülürken aşırı kilo ve gebeliklere bağlı olarak kadınlarda bel fıtığı oranları artar. Spor etkinliklerine sonradan başlayanların dengesiz hareket ve bünyelerini aşan ağırlık kaldırması risk oluşturur. Erişkin yaşlarda pilatese başlayan insanlar bel ağrıları ve bel fıtığıyla bize sık başvuran hasta grubudur. Günümüzde bayanlar arasında yaygınlaşan pilates sporuna erişkin yaşta başlayanların öncelikle omurgayı güçlendirici egzersizle başlaması daha uygun olacaktır. Genç erkeklerde ayakta ağırlık taşımaya dayalı omurga hastalıkları sık görülüyor. Bu yaş grubunda önce omurga güçlendirici egzersizler ile başlayıp ağırlık kaldıracaksa oturur veya uzanır vaziyette omurga desteklenmiş şekilde ağırlık kaldırması koruyucu olacaktır.
Son dönemde daha çok bilgisayar başında olmak ve online ders yapmak, online çalışma ortamları fıtık görülme oranlarını arttırdı mı?
Pandemi döneminde özellikle aktif bir çalışma ortamı ve hayat tarzı olan insanların özellikle etkilendiğini söyleyebiliriz. Özellikle eve daha çok kapanmak zorunda kalan ileri yaş grubunda bel ve omurga hastalıkları fazlalaştı. Bununla beraber spor salonlarının iş yerlerinin ve eğitim kurumlarının kapanmasıyla online eğitim ve çalışma tarzlarının gelişmesi durağan bir hayat tarzı ve oturarak çalışma şeklini zorunlu kıldı. Bu dönemde 20 ve 30 lu yaş grubunda bel ağrıları ve fıtıkları arttı. Genel olarak oturarak çalışan insanların ergonomik şartlar oluşturması gerekir. Yanlış sandalye ve masada çalışan kişilerin bel fıtığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ergonomik masa ve sandalye oturduğunuzda dizlerin ve dirseklerin 90 derecede rahatça tutulmasına izin veren yüksekliktedir. Ekran başında çalışanların ekran üst kenarı kaş alın düzeyinde olacak şekilde ekranlarını ayarlaması faydalı olur. Uzun süre oturarak çalışanların 20 dakikada bir ayağa kalkarak kısa yürüyüşler yapması gerekir. Genel olarak 20 dakika hareketsizlik için en az birkaç dakika hareketli ve kısa yürüyüşlerin olduğu bir ara tavsiye ederim. Genç ve Çocuklarda Bel ağrısının Sebepleri 20 yaş öncesinde bel fıtığı halen çok nadir gördüğümüz bir durumdur. Ama son yıllarda çocuk ve gençlerde bel ağrıları ve omurga eğilmeleri (skolyoz) daha sık görülüyor. Bunun nedeni ilkokul çağında, ağır okul çantalarının taşınması, ergenlik yaşlarında erkeklerde vücut geliştirme merakının erken yaşlarda başlaması. Profesyonel destek almadan vücut geliştirmeye çalışan genç çocuklar orantısız vücut gelişimine ve dolayısıyla bünyelerini aşan ağırlık kaldırınca kas, omurga yaralanmalarına sebep oluyorlar. Bu iki sorun hakkında toplum bilinci çok zayıf ve gittikçe artan bir sorun olarak görüyoruz.