Bel Fıtığı Nedir?
Yazar Vedat Ülker • Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı • 17 Aralık 2019 • Yorumlar:
Bel Fıtığı, bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki yumuşak diskin şişerek veya yırtılarak, spinal kordu veya sinirleri sıkıştırmasıdır. Genellikle şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar.
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
-
Bel ağrısı
-
Bacaklara vuran ağrılar
-
Ayaklarda uyuşma
-
Hareket kabiliyetinin kısıtlanması
-
Yürümede ve oturmada güçlük
-
Çabuk yorulma
-
İdrar tutamama
-
Denge kaybı
-
Cinsel disfonksiyon
Bunlardan sadece biri ,birkaçı veya hepsi birlikte olabilir.
Bel fıtığı teşhisi nasıl konur?
Hastalığın tanısında; fiziksel değerlendirme ,klinik muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir. Tüm tetkik ve bulgular sonucunda ortaya çıkan tablo kişinin bel fıtığı hastası olup olmadığını ortaya koymaya yardımcı olur.
Bel fıtığından korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?
Bel fıtığına yakalanmamak için öncelikle kilo kontrolü ve egzersiz çok önemlidir.Düzenli basit bazı egzsersizler ve kilo kontrolü ile fıtığa yaklanma ihtimali çok düşüktür. Düzenli fizyoterapi egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde bel fıtığı hastalığına çok daha az rastlanır. Çünkü vücudumuzun yükünü sadece omurga taşımaz. Karın kasları ile tüm sırt ve belde omurga boyunca uzanan kasların fonksiyonu da büyük önem taşır. Düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlenmediği için, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurga üzerine dolayısıyla disklerin üzerine binerek, fıtıklaşmalarına neden olur.
Bel fıtığı teşhisi nasıl konur?
Hastalığın tanısında; klinik muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir. Tüm tetkik ve bulgular sonucunda ortaya çıkan tablo kişinin bel fıtığı hastası olup olmadığını ortaya koymaya yardımcı olur.
Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılıyor?
Bel fıtığı teşhisi almış ve fizyoterapiste yönlendirilmişseniz manuel terapi,egzersiz terapisi ve kinezyolojik bantlama çalışmaları ile fıtığınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca tedavi bittikten sonra postürünüze dikkat edip basit bazı egzersizleri düzenli yaparsanız fıtığınız tekrar etme ihtimali düşüktür..