Bel Fıtığı
Yazar Abdülkadir Şükrü Birler • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Şubat 2018 • Yorumlar:
Bel Fıtığı Nedir?
İnsanlar yaşam boyunca yer çekimi ile mücadele içinde olduğundan veya diğer sebeplerden( Hareketsizlik, kazalar, duruş bozukları .Vs) , omurga rotasında ve eklemlerinde düzensizlikler meydana gelmektedir, bu düzensizlikler, uzun bir süre insanlara hiç belirti göstermeden diskleri yıpratmaya devem eder, gerilim belli seviye geldiğinde tepki olarak omurgalarda fıtıklar oluşur. Küçük bir yanlış hareket aniden ağrıların ortaya çıkmasına sebep olur, ağrıların ortaya çıkması omurgada oluşan gerilimin sonucundur. Omurga yapısında şekil bozuklukları, yıpranmalar nihaiyi olarak omurga en zayıf bölgesinde fıtıklar oluşturmaktadır. ( Not; boyun C4-C5-C-6, bel L4-L5 gibi )
Bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıdır. Önce şiddetli bel ağrısı, daha sonrada ayağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar. Yatak istirahati ve bazı ağrı kesicilerle tedaviye rağmen, ağrısı geçmeyen, sosyal yaşantısı etkilenen ve ayakta felçler ortaya çıkan hastalarda uygulanan cerrahi girişimler bu gün hızla gelişmekte, hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir. Tedavisinde gecikilen vakalarda ise ağrılar ve felçler kalıcı olmaktadır.
Bel Fıtığının Teşhisi:
Hastalığın geçmişinin (anamnez) doktor tarafında iyi bilinmesi gerekir, böylece doktor hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edilir, fakat bazen buda yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle X-Ray Filmi, MR?ın çekilmesi gerekebilir. Ancak bu şekilde hastalığın hangi devrede olduğu, omurga düzensizliklerin hangi boyuta olduğu anlaşılır.
Ne Gibi Tedbirler Alınabilir?
İş yerinde band veya masa başında çalışırken beli fazla zorlamadan çalışma imkanı ayarlanmalıdır. Fazla kilolar omurlar için çok büyük ağırlık oluşturur, bu nedenle fazla kilolardan kaçınılmalıdır. Sandalyeye oturunca doğru oturmak gerek aşırı öne, yanlara veya arkaya sarkmak bele zarar verebilir. Ağır yükleri ya yalınız kaldırmamalı veya parça parça kaldırmalıdır.
Ağır yükü kaldırırken kesinlikle bacakları düz tutarak eğilip kalkılmalıdır. Taşına yükün tek taraflı taşınmaması gerekir. Yükün mümkün oldukça vücuda yapışık taşınması daha uygundur.