Bel Fıtığında Ozon ve Lazer Tedavisi

Yazar Enis BiçererFizik Tedavi Uzmanı • 27 Eylül 2019 • Yorumlar:

Bel fıtığı bel ağrısının en sık ve en önemli nedenlerindendir. Bel fıtığı, omurgamızı oluşturan kemikler arasındaki disk dediğimiz yapının zorlanma, ağır kaldırma gibi aktiviteler ya da travma sonucu şiddetli baskı altında kalarak  etrafındaki liflerin yırtılması sonucu sinir kanalına çıkıntı yapmasıyla oluşur. Bunun sonucunda sinir kanalından geçen ve bacaklarımıza  giden sinirlerde sıkışma meydana gelir.
Sinir sıkışmasına bağlı olarak hastaların yaşadığı; "BEL AĞRISI, BACAKLARDA AĞRI, BACAKLARDA UYUŞMA, BEL KASLARINDA KASILMA ve SERTLİK, BEL HAREKETLERİNDE ZORLANMA ve KISITLILIK" gibi şikayetler meydana gelmektedir.

Sinire baskı yapan bel fıtığının MR görüntüsü ( MR raporlarında okuduğumuz L4-L5-S1 omurga kemiklerinin sıralamasını ifade etmektedir.)
 
BEL FITIĞI TEDAVİSİ
Bel fıtığı tedavisinde öncelikle bacağa giden sinirlerdeki sıkışma ortadan kaldırılmalı ve sinirler rahatlatılmalıdır. Sinirlerin üzerindeki baskı kaldırıldığı taktirde ağrı, uyuşma, kasılma gibi bulgular çok kısa sürede ortadan kalkacaktır.
Bel fıtığının tekrar oluşmasını önlemek için daha sonrasında bel bölgesindeki kasları, bağları (ligamentleri) ve eklemleri güçlendirecek tedaviler uygulanabilir.
 
BEL FITIĞINDA OZON ve LAZER TEDAVİSİ
Her iki tedavi de aynı yöntemle uygulanmaktadır. 

Yapılan işlem ameliyatsız bir şekilde fıtıklaşmış olan diskin içerisine bir iğne ile girilerek gerçekleştirilmektedir. 
Anlık röntgen çekilmesini sağlayan bir cihazın altında hasta yüzüstü bir şekilde yatırılır. Hastanın ağrı hissetmemesi ve kıpırdamaması için işlem hafif sedasyon altında gerçekleştirilir. Fıtığın olduğu bölge röntgen ışığıyla tespit edilerek bir iğne yardımıyla fıtığın olduğu diskin içerisine girilir.
Hangi bölgede olduğumuzdan tam emin olmak için fıtığın olduğu disk değişik açılardan röntgen ile görüntülenir. Doğru yerde olduğumuzdan emin olduktan sonra iğne yardımıyla diskin içerisine OZON ya da LAZER uygulanır. Bunun sonucunda diskin fıtıklaşmış olan ve sinire baskı yapan kısmı küçülerek disk içerisine doğru çekilir. Böylece sinirin üzerindeki baskı ortadan kalkar ve  ağrı, uyuşma, kasılma gibi bulgular çok kısa sürede ortadan kaybolur. Hastamız işlem sonrasında iki saat içerisinde evine gidebilir ve çok ağır bir iş değilse ertesi gün işine başlayabilir.
            
Ozon ve Lazer tedavisi uygulanan hastalarda işlem sadece bir iğne ile gerçekleştirildiği için ameliyat izi bulunmaz ve çevredeki dokulara zarar verilmez. Hasta iki saat sonra evine dönebilir ve çok ağır bir iş yapmıyorsa ertesi gün işine başlayabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Enis Biçerer Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Ozon Terapi, Proloterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Enis Biçerer

Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Ozon Terapi, Proloterapi Uzm. Dr.

Randevu al