Belde Eklem Ağrılarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Omurga kemikleri birbirine faset eklemler dediğimiz yarı hareketli eklemlerle bağlanır. Duruş bozuklukları, yoğun çalışma, sürekli ağır yük kaldırma, kemik erimesi, bazı romatizmal hastalıklar, kalsiyum ve D vitamini bozuklukları bu eklemlerde kireçlemelere neden olarak ağrı yapar. Faset eklemlerindeki ağrı çoğu zaman bel fıtığı ağrısı ile karışmaktadır. Bazı hastalarda ise hem faset ağrısı, hem fıtık ağrısı aynı anda olabilmektedir. Bel hareketleri ağrılı ise, yatakta bir taraftan diğer tarafa dönerken ağrı oluyorsa, uyandığınızda dayanılmaz bel ağrısı ile uyanıyorsanız bir beyin cerrahına muayene olmalısınız.

Bir beyin cerrahı; bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, alzheimer tedavisi, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı gibi tedavilerin yanında bel ağrısı tedavisi de yapar. Öncelikle şikayetleriniz dinlenmeli ve detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Hastaların nasıl çömelip kalktığı, yürüyüşü, eğilince ağrının karakterindeki değişiklikler çok önemlidir. Ayrıca doktorunuz bazı manevralarla ağrıyı karakterize edecektir. İstenecek tetkikler arasında omurga grafileri, dinamik grafiler, bilgisayarlı, tomografi, MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yanında kan romatizma faktörleri, kasiyum, D vitamini düzeyleri, kan sayımı gibi kan tetkikleri de istenebilir.

Bu tetkikler sonucuda omurganızda faset eklemlerde oluşam kireçlemeye bağlı ağrı olduğu saptanırsa önce eklemlere yönelik fiziksel rehabilitasyon yapılmasıdır. Çoğu hasta bu işlemden fayda görsede bazı hastalar fiziksel rehabilitasyondan fayda görmez. Bu hastalara faset eklem blokajı yapılabilir. Faset eklem blokajı bir beyin cerrahı tarafından ameliyathane koşullarında, skopi  (ameliyat masasında grafi çekme imkanı veren röntgen cihazı) eşliğinde bu eklemlerin içine girilerek bazı ağrı gidericiler enjekte edilmesi şeklinde yapılır. Bu işlemde hasta uyanık haldedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)