Benim Stresim Senin Keyfindir!

Yazar Dilara Açıkgöz • 22 Şubat 2024 • Yorumlar:

Stres kişiye özeldir. Doğal afetler, sevilen bir kişinin kaybı gibi durumlar evrensel stres kaynakları olmasına rağmen, diğer bazı durumlar da kişiye özel olarak stresli olabilir.

Örnek olarak yamaç paraşütü yapmayı düşünün. Bazı insanlar bir paraşütle dağdan atlamayı oldukça stresli bulabilir. Bunun tersine bu tarz aktiviteleri ilgi çekici ve eğlenceli olarak gören kişiler de vardır. Yamaç paraşütünün stresli olup olmadığı sizin onu nasıl algıladığınızla bağlantılıdır.

Bu çok uçlarda bir örnek olsa da anlatmaya çalıştığımız şey şu: İnsanlar kişisel tecrübeleri, algılama şekilleri, olayları yorumlama tarzları ve bunun gibi birçok nedenden dolayı aynı olaya farklı şekilde tepki verirler.

Uzmanlar stresi 3’e ayırıyorlar:

İlki “Felekat Olaylar”: Aynı anda bir çok kişiyi etkileyen olaylar. Doğal afetler, savaşlar vs.

İkincisi “Kişisel Stres Faktörleri”: Aileden birisinin ölümü, işini kaybetme, kişisel başarısızlıklar yaşama vs. Bu tarz stres durumları çok çabuk ve büyük bir reaksiyonla başlar ve zaman içerisinde söner.

Son olarak da hayatta sürekli olarak maruz kalmak zorunda olduğumuz “Gündelik Olaylar”. Bu en önemli kategoridir. Günlük sıkıntılar, neredeyse hepimizin tekrar tekrar yüzleştiği küçük rahatsızlıklar...

Bunların içerisine trafikte kalmak, işlerin çok olması ve aciliyeti, bazen kapının çalması bile örnek olarak verilebilir. Günlük sıkıntılar içerisinde maruz kaldığımız stres seviyesini boşaltamadığımızda fiziken ve ruhen sorunlar yaşamaya başlayabiliriz.

Tabiki de yukarıda verdiğimiz örnekler hepimizin hayatında yer alan, muhakkak başımıza gelecek olanlar.  Yani hayatın içinden durumlar. Biz burada bu ufak konuların bile stres kaynağı olduğundan ve başa çıkabilme becerilerimizin öneminden bahsetmek istiyoruz.

İnsanoğlu olarak bizler, karşılaştığımız stres sonrasında oluşan enerjimizi boşaltma ihtiyacı duyarız. Fakat modern çağımızda stresle karşılaştığımız yerler trafik, iş gibi alanlar. Trafikte bir başkası sebebi ile gerildiğimizde ya da iş yaşamımızda patronumuz ile sorun yaşadığımızda içimizde biriken stresi  uygun bir ortam oluşmadığı için açığa vuramıyoruz. Bu biriken stresi dışarı vurmadığımızda ise sorunlar baş göstermeye başlıyor.

Bu ve bunun gibi olaylar neticesinde psikolojik ve fiziksel olarak sorunlar yaşamaya başlıyoruz.

Peki, Hep Söylenip Duran Stres Neden Bu Kadar Önemli? Stres Bize ve Vücudumuz Ne Yapıyor?

Stres en çabuk solunumumuzu etkiler. Nefes almada güçlükler yaşamamıza sebep olur.  Bununla beraber ilerleyen aşamalarda panik atak, hipervertilasyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Gergin ruh hali kas ve isleket sistemimizde de probleme yol açar. Kaslarımız gerginleşir. Sürekli olarak tekrarlanan kas gerginliği, bedensel ağrılara ve acıya yol açabilir; kasılmalar omuzlarda, boyunda ve başta meydana geldiğinde, gerginlik baş ağrısı ve migrene sebep olacaktır.

Diğer yandan kalp-damar sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Stres kronikleşirse hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini arttıracaktır.

Stresin  yukarıda bahsettiğimiz gibi ciddi sağlık problemlerine yol açmasının yanısıra  hayat kalitemizin düşmesine de sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Stressiz Bir Hayat Mümkün mü?

Maalesef bu mümkün değil. Aslında stresin tamamen yok olması da mümkün değil.  Tabi yukarıda bahsettiklerimizin üzerine bu cümle sizlere çok mantıklı gelmeyecektir. Fakat hayatın her alanında olduğu gibi stresin çok yüksek olması gibi tamamen yok olması da bizim zararımızadır.

Stres seviyemiz çok düşük olduğunda  bir şeyler yapmak için harakete geçme isteği de duymayız.  Aynı şekilde stres seviyemiz çok yüksek olduğunda ise panik halinde olcağımızdan bir şeyleri nasıl yapacağımıza karar veremeyiz.

Bu sebeple kurtarıcı olan stresimizi orta seviyede tutabilmektir.

Makul Seviyedde Stres İçin Neler Yapmalıyız?

Bu soruya verebileceğimiz birtakım genel geçer cevaplar  var: meditasyon yapmak, nefes egzersizleri yapmak, düzenli beslenmek, uyku saatini  düzenli tutmak  gibi...

Bizlere göre her kişinin dinamikleri, hayat şekli, kişiliği birbirinden farklı olduğu için stres konusunda da her kişiye iyi gelecek şeyler farklılar göstermektedir.

Tabiki de yukarıda saydıklarımız daha kaliteli ve mutlu bir hayat sürebilmek adına gerekli ve etkili yöntemlerdir  fakat her hayat birbirinden farklı olduğu için biz bu konunun kişiler bazında değerlendirilmesi gerekitğini düşünmekteyiz.

Sizler için nasıl bir hayat daha iyi? 

Kendinizi rahat hissettiğiniz yerler, kişiler neler? 

Hangi konularda yada anlarda gerginliğiniz artıyor? 

Bu sorulara kendiniz için en doğru cevapları verebildiğinizde size neyin iyi geleceğini de bulmuş sayılıyorsunuz.  

Yani diyeceğimiz o ki,  her kişi kendinin profesörüdür. 

Sorular bizden, cevaplar sizden..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Dilara Açıkgöz Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)