Besinlerle Beslenen Beyin
Yazar Bürge Köker • Diyetisyen • 7 Şubat 2021 • Yorumlar:
Doğanın bize sunduğu nimetlerden doğru bir şekilde faydalanırsak, vücudumuzu ve beynimizi doğru/sağlıklı besinlerle beslersek hastalıklardan korunmak için kalkanımız olur.Doğru beslenme ile hem vücudumuzu hem de zihnimizi canlandırmak bizim elimizde. Yaşlılıkta oluşan bunama, alzheimer gibi hastalıklarda , Büyüme ve gelişme dönemindeki okul başarımızda, Hamilelik ve emzirme dönemindeki bebeğin zihinsel ve bedensel gelişiminde yediklerimizin rolü sandığımızdan çok daha fazladır...
Beyni besleyen besinler hangileri?
Beynin enerji kaynağı olarak kullandığı besinlerin yapı taşı glikozdur, yetersizliğinde dikkat dağınıklığı,konsantrasyon eksikliği ve şuur kaybı hatta koma bile görülebilir.fazlalığında ise tahribata yol açacağı unutulmamalıdır. Bu açıdan sağlıklı ve dengeli beslenirsek beyin fonksiyonlarımız da düzenli olur.
KIRMIZI MEYVELER:
Yapılan araştırmalarda kırmızı meyvelerin içerdiği polifenoller beyin bariyerini aştığından hafıza üzerinde oldukça olumlu etkiye
sahip olduğu görülmüş...(nar-çilek-ahududu-yaban mersini-böğürtlen). Haftada 2 kere kırmızı meyve tüketenlerin parkinson'a yakalanma riskinin %25 daha az olduğu kanıtlanmış...Aynı zamanda kırmızı meyveler quarsetin içeriği ile antioksidan ve anti kanserojen etkisi ile kalp rahatsızlıkları ve kansere karşı da koruma sağlar.
YAĞLI BALIKLAR VE DENİZ ÜRÜNLERİ:
Özellikle somon, uskumru,sardalya içeriğindeki omega 3 sayesinde hafızayı güçlendirici etkiye sahip. Yapılan araştırmalar haftada 2 kere balık tüketmek özellikle yaşlılarda unutkanlık risklerinin azalmasına ve çocuklarda beyin aktivitesinin hızlanmasına yardımcı oluyor. Bu açıdan özellikle hamilelerde veya emziren annelerde omega 3 takviyesi yapılması gerekiyor.
CEVİZ:Görüntüsüyle de beyni andıran ceviz içerdiği triptofan ile hem anksiyete ve depresyon üzerinde koruyucu etkiye sahip hem de yine içeriğindeki E ve B6 Vitaminleri hafızanın güçlenmesini sağlıyor. Günde 3-4 adet ceviz yemenin alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkilerinin olduğu kanıtlanmış.
SARIMSAK-soğan:İçerdikleri antioksidanlar beyinden toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, aynı zamanda antienflumatuvar olduğundan hastalıklara karşı koruyucudur.
Kahve-ÇAY ve KAKAO: Kahve ve çayın içerdiği kafeinler sayesinde konsantrasyonun artması ile yapılan işe daha iyi odaklanmamızı sağlıyor.yapılan bir araştırmada özellikle kadınların üzerinde kahvenin canlandırıcı etkisi kanıtlanmıştır.
Kakaonun flavanol içeriği bellek sorunlarını ortadan kaldırıyor...
ADAÇAYI-ZERDEÇAL VE KİMYON:
Bu bitkilerin içerdiği antioksidanlar Özellikle kısa süreli hatırlamada oldukça etkin olup bu açıdan sınav öncesi öğrencilerin hatırlamalarını ve bilişsel aktivitelerini sağlaması açısından kullanılmalı...
BOLCA SU: Beynin ideal ortamda çalışabilmesi için su oranı yeterli olmalıdır.bunun için günlük ortalama 2.5litre su içilmelidir.Özellikle su yetersiz alındığında unutkanlık ve şuur kaybı yaşanmaktadır.