Beslenme Uzmanı
Yazar Beyza Bahar • Diyetisyen • 30 Nisan 2018 • Yorumlar:
“Beslenme uzmanı”, üniversitelerin 4 yıllık lisans “Beslenme ve Diyetetik” bölümünü başarıyla tamamlamış olan kimselerdir. Bu bölümü bitirenler diyetisyen unvanı alırlar. Diyetisyen olduktan sonra yüksek lisans derecesi alan kişiler beslenme uzmanı veya beslenme ve diyet uzmanı unvanını alırlar.
“Beslenme uzmanı”, beslenme ve beslenme alanında uzman bir kişidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı kurmak veya belirli bir sağlıkla ilgili amaç edinmek için neler yemeleri konusunda ve nelere dikkat etmeleri konusunda yardım almak isteyen insanlara uzman tavsiyelerde bulunurlar.
Beslenme Uzmanı Ne yapar?
“Beslenme uzmanı”, belirli bireyler için özelleştirilmiş bilgiler sağlar. Örneğin; beslenme uzmanı, yüksek tansiyonlu bir hastaya yemek hazırlarken daha az tuz nasıl kullanacağını öğretir.
Beslenme uzmanı, yardım almak isteyen kişilerin sağlığını değerlendirir. Bulgularına dayanarak, sağlığını iyileştirmek için kişilere hangi gıdanın yenmesi gerektiğini ve hangilerinin kaçınılması gerektiğini önerir.
Birçok beslenme uzmanı, belli bireyler için özelleştirilmiş bilgi sağlar. Örneğin; bir beslenme uzmanı, diyabetli bir hastaya, hastanın kan şekerini dengelemek için yemek planlamayı öğretebilir. Beslenme uzmanı, kalp rahatsızlığı riski taşıyan hastalara yardımcı olmak için sağlıklı yağ ve sınırlı şekerli bir beslenme programı planlayabilir. Hasta bakımını koordine etmek için diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışabilirler.
Beslenme uzmanı benzer görevler üstlenmekle birlikte, meslekler arasında birkaç türü vardır. Bunlar;
Klinik Beslenme Uzmanı: Tıbbi beslenme tedavisi sağlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım evlerinde, kliniklerde, özel muayenehanelerde ve diğer kurumlarda çalışırlar. Hastaların veya kişilerin sağlık gereksinimlerine dayalı özelleştirilmiş beslenme programları oluştururlar. Beslenme yoluyla hastanın veya kişinin sağlığını nasıl iyileştirecekleri konusunda hastaları bilgilendirirler.
Toplum Beslenme Uzmanı: Gıda, sağlık ve beslenme ile ilgili konularda halkı bilgilendirir ve programlar geliştirir. Çoğunlukla ergenler ve yaşlılar gibi belirli gruplarla çalışırlar. Halk sağlığı kliniklerinde, toplum sağlığı merkezi gibi yerlerde çalışırlar.
Yönetim Beslenme Uzmanı: Yönetim beslenme uzmanları gıda programlarını planlarlar. Yemekhane, kafeteryalar, hastaneler, cezaevleri ve okullar gibi ortamlarda çalışırlar. Yemek satın almak ve bütçeleme gibi işle ilgili diğer görevleri yapmaktan sorumlu olabilirler. Yönetim beslenme uzmanları mutfak personelini denetleyebilir