Beta Mikrobu
Yazar Asiye Merve Erdoğan • 1 Temmuz 2024 • Yorumlar:
Beta mikrobu, a grubu beta hemolitik streptokok, her yaş grubunda bademcik enfeksiyonuna neden olabilen bir bakteri türüdür. Boğaz ağrısı, kulağa yansıyan ağrı,halsizlik, yutma güçlüğü, eklem ağrıları, bademciklerde beyaz noktalar ya da tamamen beyaz bir membran, ateş(38 üstü), halsizlik, öksürük OLMAMASI vs gibi şikayetlerle kendini gösterir. Hastalık damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir.
Tanısında altın standart boğazdan alınan sürüntü (kültür) olup hızlı antijen testi de yapılabilmektedir. Tedavisinde sıklıkla ortalama 10 gün süreyle penisilin türevi antibiyotikler tercih edilir. Ağızdan alınan antibiyotiklere hızlı yanıt alınamaması, oral alım bozukluğu, enfeksiyonun yayılması ya da komplikasyon gelişmesi durumunda hastaneye yatırılıp parenteral dediğimiz damardan tedavi verilmesi gerekebilir. Sık enfeksiyon geçirme durumunda (çocuklarda senede 7 kez, 2 yılda 5 kez, 3 yılda 3 kez/yetişkinlerde senede 2 kez olması) enfeksiyöz komplikasyonlardan (çevre dokulara yayılımla derin boyun enfeksiyonu-apseler) ve enfeksiyöz olmayan(akut poststreptokoksik glomerulonefrit/akut romatizmal ateş gibi böbrek kalp eklem tutulumu, ani başlangıçlı hareket ve psikiyatrik bozukluklarla karakterize Streptokok ile ilişkili pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik bozukluklar-pandas..) komplikasyonlarından kaçınmak için bademcik ameliyatı önerilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ortalama yarım saat sürer. Ameliyat sonrası dönemde bademciklerin olduğu bölgede beyaz bir plaka halinde iyileşme dokuları oluşur ve bazen bu görüntü ciddi bir enfeksiyon varmış gibi yanlış bir şekilde değerlendirilebilir. Ameliyat sonrası en çok çekinilen komplikasyon, nadir görülmekle birlikte kanamadır. İlk 10 günlük süre içerisinde hastanın sıvı ve soğuk gıdalarla beslenmesi, bol sıvı alması, sigara kullanmaması gerektiği vurgulanır. İyileşme süresi ortalama 10 gündür. Yapılan çalışmalar bademcik ameliyatının bağışıklık sisteminde düşmeye neden olmadığını göstermektedir. Bademcik ameliyatı sonrası hastanın daha sık hastalanacağı ya da geçirdiği üst solunum yolu enfeksiyonunun direk akciğere yayılacağı söylentileri tamamen gerçek dışıdır. Aksine sık geçirilen beta mikrobunun boyuna ve akciğerlere yayılma ihtimali olabilmektedir.