Beyaz Önlük Hipertansiyonu Nedir?
Yazar Yusuf Aydın • İç Hastalıkları Uzmanı • 14 Şubat 2021 • Yorumlar:
Hipertansiyon dünyada ve ülkemizde oldukça sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Toplumda her 3 kişiden birinde hipertansiyon rahatsızlığı vardır. Ancak toplumda bu hastaların anca yarısı hastalığının farkındadır. Hipertansiyon olduklarını biliyordur. Ayrıca tansiyon hastalığı olanlarında ancak yarısı tansiyon ilacı veya tedavisi almaktadır. En kötüsü ise ilaç alan hastaların ancak yarısının tansiyonu kontrol altındadır.
Hipertansiyonun sebeplerine gelince ailesel yatkınlık, obezite, diyabet varlığı, aşırı tuzlu tüketimi, stres ve çeşitli ilaçları sayabiliriz. Yaş hipertansiyon açısından en önemli risk faktörlerinden birisidir. Yaş arttıkça hipertansiyon gözükme oranları da artmaktadır. Bunlara ek olarak böbrek hastalıkları, bazı endokrinoloji bozukluklar da hipertansiyona yol açabilmektedir.
Beyaz önlük hipertansiyonu ve ofis hipertansiyonu, evde yapılan kan basıncı ölçümleri normal olan ancak hastanede, doktor ofisinde yapılan kontrollerde kan basıncının yüksek çıkması durumuna beyaz önlük hipertansiyonu olarak adlandırılır. Daha önceleri bu durumun fizyolojik bir durum olduğu için çok önem verilmezdi. Ancak yıllar içinde yapılan araştırmalar beyaz önlük Hipertansiyonu olan kişilerde yıllar içerisinde aşikar kan basıncı yükseklikleri hızla gelişmektedir. Ayrıca bu hastalarda erken dönem ateroskleroz yani kalp damar hastalıkları çok daha sık ve daha erken dönemde geliştiği saptanmıştır. O yüzden beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalarda öncelikle bu durumun tespiti için 24 saatlik kan basıncı takibi yapılarak bu durumun saptanması gerekir.
Beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalar kendilerini hipertansiyon hastası gibi kabul edip öncelikle tuz kısıtlaması yapmalıdır. Tuz toplumumuzda oldukça fazla kullanılmaktadır. Sadece yemeklere atılan tuzlar değil, tuz içeren gıdalarında kısıtlanması hem beyaz önlük hem de normal hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolünde çok önemli yere sahiptir. Ek olarak eğer obezite varsa mutlaka kilo verilmesi için çaba gösterilmeli ve gerekirse medikal tedavi yapılmalıdır. Düzenli egzersiz yapılması da tansiyon kontrollünde önemli yere sahiptir.
Beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalarda zaman içerisinde yukarıdaki öneriler uyulmaz ise aşikar hipertansiyon hızla gelişmektedir. Onun için konunun önemli olduğu unutulmamalı ve öneriler uyarak yakın yakın takip yapılmalıdır.