Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Yazar Mine Zeynep Leventoğlu • Diş Hekimi • 19 Haziran 2019 • Yorumlar:
İlk olarak beyazlatma işlemi yapılacak hastanın diş taşları temizlenir ve parlatması yapılır. Eğer hastanın çürükleri varsa o dişlere dolguları yapılır (beyazlatma için kullanılan kimyasallar çürük dişte aşırı hassasiyet ve ağrıya sebep olacaktır bu nedenle önceden tedavisi şarttır), yalnız yapılacak bleaching işlemiyle dolgu, porselen kuron ya da köprülerin renklerinin beyazlaşmayacağı unutulmamalıdır.
Bleaching işlemi sonrasında ağızdaki görünen bölgelerdeki bu restorasyonların değişmesi gerekebilir. Hastanın ağzı çürüksüz, diş taşlarından ve plaktan arındıktan sonra hekim hastasının diş rengini skalalar yardımıyla belirler, fotoğraf çekerek bir kayıt oluşturur (işlem sonunda ne kadar beyazladığını görebilmek için).
Daha sonrasında hastanın ağzına bir ekartör (yanak dudak ayıracı) takılır. Dişetlerini korumak amacıyla diş ve diş etlerinin birleştiği bölgeye 3–5 mm kalınlığında ışıkla sertleşen bir bariyer(koruyucu) uygulanır (gingival-dişeti- bariyer). Sonrasında dışarıda hazırlanan aktif haldeki bleaching kimyasal ajanı (markasına bağlı olarak hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit) dişler üzerine uygulanır.
Hasta ve hekim kullanılacak ışık kaynağından etkilenmemek için bir gözlük takarlar. Sonrasında hastanın ağız içine ışın vericek şekilde ışık cihazı çalıştırılır. Markaya bağlı olarak değişse de genelde 12-20 dk da bir, sürülen kimyasal yenilenir veya karıştırılıp yeniden ışık kaynağından ışın verilir. Bu işlem 3 yada 4 kez tekrarlanır. Sonrasında dişler üzerindeki kimyasal ajanlar aspiratör yardımıyla temizlenir. Hastadan ağzını güzelce çalkalaması istenir. Diş rengi kontrol edilir.
Beyazlama etkisi 24 saat sonrasına kadar devam edecektir. Bu sebeble gerçek etkiyi görebilmek için 1 gün beklemek gerekir. Hastanın diş rengine ve beklentilerine göre yapılması gerekiyorsa diğer seanslar planlanır.