Beyin Tümörü Türleri
Beyin tümörleri farklı tiplere ayrılabilir ve her bir türün görülme sıklığı farklılık gösterebilir.
En sık görülen beyin tümörleri şunlardır:
Gliomalar: Glial hücrelerden kaynaklanan tümörlerdir ve beyin tümörlerinin en sık görülen tipleridir. Gliomalar, astrositom, oligodendrogliom ve gibi alt tiplere ayrılır. Gliomalar, tüm beyin tümörlerinin yaklaşık %30'i kadarını oluşturur. Gliomalar düşük evreli ve ileri evreli olarak değerlendirilir. İleri evreli gliomlar kötü huyludur ve beyin kanseri olarak isimlendirilir.
Meningiyomalar: Beyin zarları (meninksler) kaynaklı tümörlerdir. Genellikle iyi huylu (benign) olurlar. Meningiyomalar, beyin tümörlerinin yaklaşık %30 kadarını oluşturur.
Schwannomalar: Sinir kılıfı hücrelerinden (Schwann hücreleri) kaynaklanan tümörlerdir. Genellikle iyi huylu olurlar. En sık işitme sinirden(akustik sinir) kaynaklanırlar ve buna akustik nörinom denir. Schwannomalar, beyin tümörlerinin yaklaşık %7'si kadarını oluşturur.
Medulloblastomalar: Genellikle çocuklarda görülen ve beyincikte ortata çıkan (kötü huylu) beyin tümörleridir. Medulloblastomalar, çocuk ve gençlerde en sık karşılaşılan beyin tümörüdür ve çocukluk çağındaki beyin tümörlerinin yaklaşık %10-20'sini oluşturur.
Beyin Metastaz Tümörleri: Vücudun başka bir bölgesinde başlayan kanser hücrelerinin beyne yayılması sonucu oluşan tümörlerdir. Beyin metastazları, beyinde görülen tümörlerin %30-40’ını oluşturur. Metastatik beyin tümörleri genellikle başka kanser türlerinin yayılmasının sonucudur.
Genelde, beyinde yaygın ödem yapan birden fazla kitle saptanınca bunun beyin metastazı olduğu düşünülür. Tümörün kesin tiplemesi ancak ameliat veya biopsiyle alınan tümör materyalinin çalışılmasıyla kesinleşir. Ayrıca MR ile beyin tümörünün türü doğru teşhis edilse bile habislik derecesi ancak patolojik çalışma sonrası belirlenebilir. O yüzden, beyin tümörü teşhisi koyulan tüm hastalarda ameliyat sonrası mutlaka patoloji numunesi çalışılır ve hem tümörün tiplemesi hemde habislik derecesi saptanır. Beyin Tümörlerinin türüne ve habisliğine göre, ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi destek tedavilerine devam edilip edilmeyeceğine karar verilir.