Beyincik Sarkması
Yazar Hidayet Akdemir • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 12 Kasım 2019 • Yorumlar:
Beyinciğin en alt kısımlarının boyunda omurgaların içerisine değişik derecelerde uzanmasıdır. Normal bireylerde beyin ve beyincik kafatası içerisinde bulunurken,beyincik sarkması olanlarda beyinciğin kafatası dışına sarkma vardır.
Beyincik sarkması genellikle doğumsaldır, sonrada nadiren oluşurlar. En sık görüleni Tip-1 olup, % 90-95 bu tipi görülür. Tip-1 sarkmayı takiben yeni doğanlarda boyunda ve belinde kese (meningosel) ile doğan bebekler'de görülen Tip-2 beyincik sarkması ikinci sıklıkla görülür. Erişkinlerde görülen Tip-1 genellikle ortalama 25-30 yaşlarında şikayet vermeye başlarlar. Kadınlarda erkeklere nazaran biraz daha sık görülür. En sık şikayetleri; baş ağrısı, ense'de, sırt,omuz ağrıları, dengesizlik, baş dönmesi,gözde basınç,ağrı,kulak çınlama şikayetleri,daha ağır komplike tiplerinde yutma güçlüğü,ses kısıklığı motor ve duyu kusurları görülür. Şikayetler başlangıçta aralıklı olurken, ilerleyen vakalar'da yeni şikayet ve bulgular görülür. Tüm beyincik sarkmaların % 60'da omurilik içerinde kist (Sirengomiyeli) olur, bu kist hastayı erken yaşlarda şikayetler verirler.
Ayrıca bu hastalar genellikle genç ergenlik yaşlarında şikayet vermeye başlarlar. Beyincik sarkmalarının % 10-15 kalıtsal geçişlidirler.Omurga eğrilikleri (Skolyozların) takriben % 40' ının omurga eğriliğin sebebi beyincik sarkmasıdır. Beyincik sarkması tedavisi yapılanlarda omurga eğrilikleri düzelmeye başlar. Tüm beyincik sarkmaların takriben % 10-15'inde beyinde su toplaması (hidrosefali) ile birlikte görülürler. Beyincik sarkması teşhisi beyin ve servikal Magnetik Mezonans (MR) ile çok kolay radyolojik olarak tanımlanır.
Sarkmalar erişkinlerde 5 mm kadar, çocuklarda ise 6 mm kadar normal kabül edilir. Omurilikte kisti olan beyincik sarkmalar bu oranlar geçersizdir. Temel soru beyincik sarkması şikayet ve bulgu veriyor mu,vermiyor mudur? Bu sorunun cevabı ise nörolojik kapsamalı muayene ve görüntülemeler ile konulur. Beyincik sarkmaların tedavisi tıbbı tedavisi yoktur. Şikayet ve bulguları olanlar veya takipte beyincik sarkması ilerleyenler ise beyincik ameliyatı ile tedavi edilmektedirler. Beyincik sarkmasında temel amaç bu sarkmanın hang tipi olduğu ve şikayet verip vermediği, hangi tıbbı test yapıldığı en önemlisi ise hangi ameliyat tekniği yapılacağıdır. Bu soruların cevabında detaylı nörolojik, radyolojik ve beyin sinir iletim testleri teşhis ve ayırıcı teşhiste yardımcı olmaktadır.