Biberon Kullanımının Sakıncaları
Yazar Miraç Ergen • 31 Ocak 2024 • Yorumlar:
Emzirmenin üstünlüklerinin bilinmesine karşın maalesef ki biberon kullanımını halen sık görüyoruz.
Peki neden biberona ihtiyaç duyuyoruz?
Biberonun en sık kullanılma nedenleri:
Doğum sonrası dönemde süt gelmediği için mama veya sağılmış sütü vermek amaçlı,
Meme başı sorunları nedeniyle emzirmenin yapılamadığı durumlar,
Mastit, meme absesi vs gibi emzirmenin yapılamadığı durumlar,
İşe başlama nedeni ile (6 ay civarında),
Evlat edinilmiş bebeklerin beslenmesinde.
Biberon kullanımının maalesef ki kısa ve uzun vadede zararlarını sıkça görmekteyiz.
Biberon kullanımının zararları:
1- Meme başı şaşkınlığı yaparak anne sütünün kesilmesine yol açabilir.
Biberon emmesi ile anne memesinin emzirilmesi farklıdır. Biberonun içindeki mama/su biberonun emziğinin emilmesi ile bebeğin ağzına dolar. Biberon emen çocuğun bir çaba sarf etmesine gerek yoktur.
Anne memesini emen çocuk yalnızca meme ucunu değil, areolanın (memedeki kahverengi kısım) büyük bir kısmını ağzının içine alır ve dilini areolanın altına uzatır. İçi sütle dolu kanalların çoğu memenin areola bölgesindedir. Bebek dili ile bu kanalları sağar ve ağzına dolan sütü yutar.
İçinde ister mama, ister su olsun yaşamın ilk günlerinde biberon verilen bebekler (bir kez bile verilse) memeden de biberon gibi emmeye çalışırlar. Bu bebekler yalnızca meme başını emerler ve dilleri ile sağma işlemi yapmazlar. Bu duruma meme başı şaşkınlığı denilmektedir.
Çocuk yalnızca annenin meme başını emdiği için memeyi boşaltamaz, süt gelmediği için huzursuz olur. Çocuğun huzursuz olması anneye yeterli sütünün olmadığını (yalancı süt yetersizliği) düşündürür. Yalnızca meme başının emilmesi nedeni ile meme ucunda zedelenme ve çatlaklar da oluşur.
Bebek rahata alıştığı için anne memesini bir daha almak istemez. Anne de sütünün yetersiz olduğunu düşünerek ve meme başı sorunları nedeni ile daha çok biberon kullanır.
2- Biberonun temizlenmesi çok zordur ve bebekler için enfeksiyon kaynağı oluşturur. Biberon ile beslenen bebeklerde ishalli hastalıklar daha sık görülmektedir.
3- Bir yaşından sonra devam eden biberon kullanımı diş çürüklerine yol açabilir.
4- İki yaşından sonra devam eden biberon kullanımı diş ve damak yapısında bozulmalara neden olabilir.
5- Bir yaşından sonra biberonla beslenmeye devam edilen bebeklerde yemeklere karşı isteksizlik sık görülür.
Biberon, tıbbi ve sosyal (evlat edinme) zorunluluklar dışında sadece mama ile beslenen bebeklerde kullanılmalı, mümkünse bir, en geç bir buçuk yaşında mutlaka bıraktırılmalıdır.