Bilgisayar Oyunları
Yazar Simge Buyruklu • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 15 Nisan 2022 • Yorumlar:
Bilgisayar oyunları bana heyecan veriyor! Oynarken kendimi öyle iyi hissediyorum ki… Sanki dünyanın hakimi ben oluyorum! Buna bayılıyorum. Hem bilgisayar beni hiç yargılamıyor. Dünyanın her yerinden arkadaşlarım var; hedeflere ulaşmak için bana ihtiyaçları var: Kendimi ünlü, faydalı, birilerine yakın hissediyorum. Ayrıca oyunlarda kontrol bende; kendimi güçsüz hissetmiyorum. Bu harika bir duygu.”
Bilgisayar oyunlarının çocuklarımıza hissettirdikleri bu duygular aslında karşılanmayan birçok duygusal ihtiyacına hizmet etmektedir.
Dahası bu oyunların yaratıcılarının hepsi, bunları bağımlılık geliştirme üzerine tasarlamaktadır. Görüntülerin ritmi, ekranın parlaklığı, hipnoz etkisi yapan sesler beynin bazı bölgelerini uyarmaktadır.
Dijital oyunlar bireyin hoşuna giden ortam ve etkinlikler yaratmasından ötürü bireyde dopamin hormonun salınımını sağlayarak geçici ve kısa süreli haz yaratmaktadır. Haz arayışı, aslında pek çok bağımlılığın da ana unsurlarından biridir. Oyunlarda ustaca ayarlanmış dozda başarısızlık ve ödüller beynin bağımlılık bölgesini aktif hale getirmektedir.
Peki bilgisayar oyunu oynayan çocuğumuza nasıl yaklaşmalıyız?
Öncelikle çocuğumuz ergenlik döneminden önceki yaşlarda ise gürültülden rahatsız olsak da bilgisayarı ortak kullandığımız bir odaya koyarak kulaklık takmadan oynamasını istemeliyiz. Kendini sanal dünyaya kapatmasına izin vermemeliyiz. Oyun oynarken aynı odada olarak ara sıra onunla konuşarak ve oynadığı oyunlara ilgi göstererek bize anlatmasını isteyebiliriz. Bilgisayar kullanımında ebeveyn denetimi mutlaka olmalıdır.
Ergenlik döneminde ise kişisel alanlarına müdehale edilmesinden hoşlanmadıkları için ebeveyn denetimi sağlamak çok daha zordur. Ergen söz konusu olduğunda yasakların, tehtitlerin işe yaramadığını zaten biliyoruz. Bu noktada bizim için kurtarıcı olacak şey, onunla kurduğumuz ilişki olacaktır. Ailecek ilişkiyi güçlendirecek aktivitelerde bulunmak, ergeni heycanlandıracak sportif veya sanatsal aktivitelere yönelmesi için motive etmek dijital oyunlardan uzak kalmasını sağlayacak önemli araçlardır. Ayrıca bilgisayar kullanımını sınırlandırmasını kendisinin yapması için teşvik etmek bizim koyacağımız kuraldan çok daha etkili olacaktır.
Son on iki ayda, dijital oyunun diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelikli hal alması, oyun oynama üzerinde kontrolün azalması ve olumsuz sonuçlarına rağmen oyunun devam etmesi gibi bir durum söz konusuysa oyun bağımlılığı konusunda uzman desteği alınması faydalı olacaktır..