Bilingualizm ve Dikkat Gelişimi

Yazar Sehra AksuÇocuk Psikiyatristi • 12 Ekim 2022 • Yorumlar:

Daha önce dikkatin çeşitlerinden bahsetmiştik: Sürdürülebilir, seçici, kaydırılabilir ve bölünmüş dikkat.

Bilingualizm yani çift dilli olmanın çocukta dikkat gelişimini ne yönde etkilediği merak edilmiş ve araştırılmış.

Çevrede birden fazla dilin konuşuluyor olması daha fazla ve farklı görsel ve işitsel uyaranın olması anlamına gelmektedir. Çok dilli bir ortamda hangi konuşmanın hangi tarafa ait olduğunun ayırdına varabilme, bebekte konuşma kaynağını dikkatle izleme kapasitesinin gelişmesini sağlamaktadır. Çocuk sözcüklerin hangi dile ait olduğunu ayırt edebilmek için daha dikkatli ve uzun süre kaynağı gözlemlemektedir. Bu da dikkat havuzlarını kullanırken tek dilli çocuklara göre bir takım farklılıklar geliştirmelerinin önünü açmaktadır.

İki dilin konuşulduğu ortamda büyüyen bebeklerin tek dilli ortamlarda büyüyenlere göre dikkatini yeni uyaranlara daha iyi verebildiği ve bir kaynaktan diğerine daha akıcı biçimde yönlendirebildiği gösterilmiş. Değişen çevre koşullarının talep ettiği dikkati yeni şeylere yönlendirebilme ve adapte olabilme konusunda daha iyi oldukları ve bu iyi olma halinin erişkinlikte de devam ettiği bulgulanmış.

 

Çift dilli çocuklarda seçici dikkatin daha erken geliştiği ve bunun da dil becerilerinin kazanılmasını ve diller arasındaki farklılıkları ayırt etmeyi kolaylaştırdığı gözlemlenmiş. Konsantrasyon kaynakları hangi sözcüğün hangi dile ait olduğunu fark etmeyi sağlamaya yönelik konuşlandırılmış ve erişkinlikte de seçici dikkatteki bu özelliğin devam ettiği gösterilmiş.

 

Günlük yaşamda bir yere odaklanıp daha sonra oradan başka bir şeye geçebilmek devam edebilmek için önce bir kaynağa odaklanmak sonra oradan dikkati çekip yeni bir kaynağa yönlendirebilmemiz gerekmektedir. İşte bu bağlanma-kopma-yeniden bağlanma şeklinde sadeleştirebileceğimiz yön değiştirebilmenin çift dilli bireylerde daha hızlı ve etkili olduğu tespit edilmiş.

 

Dikkat kaynaklarımız ve bunları nasıl kontrol edebildiğimizle ilgili süreçlerde farklı dillere maruziyetin etkisi daha fazla araştırılması gereken ilgi çekici konulardan biri olarak görünmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sehra Aksu Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)