Bir Başağrısı Rahatsızlık- Bartholin Bezi Absesi

Bartholin bezleri vajinal açıklığın her bir tarafında bulunur ve cinsel ilişki ile doğal zamanlarda vajinayı yağlamaya yardımcı olan sıvıyı salgılar. Bazen bu bezlerin açıklıkları tıkanır ve sıvının salgı bezine geri dönmesine neden olur. Sonuç, bir Bartholin kisti olarak adlandırılan nispeten ağrısız şişliktir. Kist içindeki sıvının enfekte olması halinde, iltihaplı doku ile çevrili bir irin toplanması gelişebilir.Buna bartholin absesi diyoruz.

Kadın hayatının en yaygın ve can sıkıcı durumlarından biri olabilir. Aralıklı olarak gerileyip iyileşebileceği gibi, özellikle cinsel aktivite veya sonrasında yeniden şişebilir, içindeki sıvı enfekte olabilir. Bazen, kendiliğinden bir yol bulup irin dışarı akabilir, bu tekrarlamaz ve şekil bozukluğu yaratmaz ise şanslısınız. Ancak bazen, iyileşme kontraktür dediğimiz sertlik ve şekil bozukluğu halinde de olabilir. 

Bir Bartholin kistinin tedavisi kist büyüklüğüne, kistin ne kadar ağrılı olduğuna ve kistin enfekte olup olmadığına bağlıdır. Bazen evde tedavi ihtiyacınız olan her şeydir. Diğer durumlarda, Bartholin kistinin cerrahi drenajı gereklidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, enfekte olmuş olan Bartholin kistini tedavi etmek için antibiyotikler yardımcı olabilir. Küçük ve enfekte olmamış bir Bartholin kistiniz varsa, bunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer kist büyürse, vajinal açıklığın yakınında bir yumru veya balon şeklinde bir kitle hissedebilirsiniz. 

 

Bir Bartholin kistinin tam enfekte bir enfeksiyonu birkaç gün içinde ortaya çıkabilir. Kist enfekte olursa, yürümede, oturmada, ilişkide ağrı yaşarsınız . Genellikle sadece bir tarafında meydana gelir.

 Ne zaman doktora görünmelisiniz ? 

Vajinanın açıklığının yakınında ağrılı bir yumru varsa, birkaç günlük bir sürede gerilememiş ise, ağrılı şiş ve kızarıksa lütfen bize görününüz. . 

Doktorunuzdan ne beklemeli?

 Doktorunuzun sorabileceği bazı potansiyel sorular şunlardır: Ne zamandır semptomlar var? Semptomlarınız ne kadar şiddetli? İlişki anında acı çekiyor musunuz? Normal günlük aktiviteler sırasında ağrı hissediyor musunuz? Bir şey belirtilerinizi iyileştirir mi? Bir şey belirtilerinizi daha da kötüleştirir mi? 

TEDAVİLER VE İLAÇLAR 

Genellikle bir Bartholin kisti hiçbir tedavi gerektirmez - özellikle kist herhangi bir belirti veya semptom göstermezse. İhtiyaç duyulduğunda, tedavi kistin büyüklüğüne, rahatsızlık düzeyinize ve enfekte olup olmadığına bağlıdır, bu da apse ile sonuçlanabilir. Birkaç gün boyunca günde birkaç kez ılık su oturma banyosu, üç veya dört gün boyunca küçük, enfekte olmuş bir kistin kendi kendine rüptüre olmasına ve tahliye olmasına yardımcı olabilir. Eğer olmazsa e nfekte veya çok büyük olan bir kisti tahliye etmek için ameliyat gerekebilir.

 Bir kistin drenajı lokal anestezi veya sedasyon kullanılarak yapılabilir. 

Prosedür için doktorunuz kistte küçük bir insizyon yapıyoruz, drenajını sağlıyoruz ve daha sonra insizyona bazen küçük bir kauçuk tüp (kateter) yerleştirir. Kateter insizyonu açık tutmak ve tam drenajı sağlamak için altı haftaya kadar yerinde kalır. Bazen de direkt kisti alıp cerrahi olarak kapatıyoruz. 

Kistiniz enfekte olursa ya da testler cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu gösteriyorsa, bir antibiyotik reçete edebilirim. Ancak apse uygun şekilde drene edilirse, antibiyotiklere ihtiyacınız olmayabilir. 

Operasyon Öncesi Görüşme 

Görüşmede öncelikle sizin şuan ki şikâyetleriniz ve operasyon sonrası beklentiniz değerlendirilir. Durumunuzla ilgisi olmayanlar da dahil olmak üzere belirtilerinizi yazın. Dozları ile birlikte aldığınız ilaçların, vitaminlerin veya takviyelerin bir listesini yapın. Ziyaretiniz sırasında bilgi yazmak için bir not defteri veya not defteri alın. Doktorunuza sormak için soruları hazırlayın, en önemli soruları listeleyerek bunları ilk sırada doldurun. Bir Bartholin'in kisti için, sorulacak bazı temel sorular şunlardır: Semptomlara neden olan şey nedir? Ne tür testlere ihtiyacım olabilir? Kist kendi başına mı gidecek yoksa tedaviye mi ihtiyacım olacak? Seks yapmadan önce tedaviden ne kadar beklemeliyim? Hangi öz bakım önlemleri belirtilerimi hafifletebilir? Kist tekrar gelir mi? Operasyonun ayrıntıları hakkında size bilgi vereceğim. 

Operasyon Yaşı 

Her kadına uygulanabilir. Burada temel aldığımız en önemli nokta beden gelişiminin tamamlanmış olmasıdır, bu sıklıkla 18-20 li yaşlar civarıdır. İç ve dış dudak operasyonları kızlık zarına zarar vermez. Hamile kalmaya, cinsel ilişkiye ve orgazma engelde değildir. 

Operasyon Zamanına Hazırlık 

Aspirin ve türevi ilaçlar operasyondan bir hafta önce kesilir. (sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz) Sigaranın operasyon öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması önerilir,doku iyileşmesini bozar. Operasyon günü hastaneye gelirken 6-8 saat aç ve susuz gelmeniz önemlidir, rahat kıyafet giyin, takılarınızı evde bırakın. Operasyondan yaklaşık bir saat önce hastanede olunmalı. Rezerve edilmiş odanıza geldiğinizde isterseniz size ağızdan bir ilaç verilecek ve bu sizi rahatlatacaktır. 

Operasyon Tekniği 

Bartholin kisti büyük ve sık sık tekrarlıyor ise ameliyat ile çıkarılabilir. Bartholin kisti ve apse tedavisi; lokal veya sedasyon anestezi altında yapılabilir. Cerrahi yöntem ise kist duvarının dışarı doğru ağızlaştırılması yani Marsupializasyon tekniğidir. Anestezi Türü Bartholin kisti operasyonu genellikle lokal anestezi ve sedasyon altında yapılır. Vajina daraltma genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılır. 

Operasyon Süresi 

İşlemin büyüklüğüne bağlı olarak 30 dakika–1 saat arasında sürer. İyileşme Süreci Hasta aynı gün taburcu edilir, düzenli pansuman ve bölgesel hijyene önem verilir. Operasyon sonrası günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Emilir dikiş kullanıldığından dikiş alınmasına gerek yoktur. Bir hafta antibiyotik kullanılması sağlanır. Çok ciddi bir ağrı yaşanmaz. İlk on gün boyunca cinsel ilişki ve küvette banyo önerilmez. Operasyon sonrası 2. gün ılık bir duş alınabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Umut Sarı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)