"Bir Şeyin Yok" Denilen Hastalık: Fibromiyalji
Yazar Mehmet Portakal • Fizik Tedavi Uzmanı • 12 Nisan 2019 • Yorumlar:
Yeterince uyumanıza rağmen sabah yorgun uyanıyor ve sürekli yorgunluk hissinden dolayı çalışma isteği duymuyorsanız, sebebi kas romatizması (fibromiyalji) olabilir. Kas Romatizması mevsim değişiklikleri, kaynağı tespit edilemeyen ağrılar ve yorgunlukla kendini gösteren, daha çok kadınlarda rastlanan, hayat kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olan ve hekimler tarafında da kolayca teşhisi koyulamayan bir rahatsızlıktır.
Kas Romatizması (Fibromiyalji) Nedir?
Kas Romatizması; ağrılar ve yorgunluk hissi ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromudur. En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatır. Bu romatizma çeşidi, hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Bu kişiler, genelde, mükemmeliyetçi ve hassas yapıdaki insanlardır. Bu nedenle, günümüz modern hayatının stresli koşullarının, bu rahatsızlığın sayısını arttırdığını görmekteyiz.
Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtilerinin başında “yorgunluk” gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları, gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler. Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür. Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir. Bu hastalar, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri ile çeşitli branş doktorlarına başvurur; ancak doğru teşhis edilemez ve şikayetler ağrı kesici ilaçlar ile geçiştirilirse sorun tam olarak giderilemez.
Kas Romatizması’nda Hangi Faktörler Etkilidir?
Günlük yaşamda büyük sıkıntılara neden olan bu hastalıkta pek çok faktör etkili olabiliyor. Kas Romatizması, insanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun sürebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda; stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren Kas Romatizması; işyerindeki gergin ortamdan tutun da, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya kadar pek çok nedenden etkilenebilir. Sıcak uygulamalarla, kişi kendini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatildeyken bu ağrılar azalır.
Tedavide Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Kas Romatizması’nın tek bir standart tedavisi yoktur. Bu sendromun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, masaj, fizik tedavi, ozon-oksijen tedavisi, hacamat-kupa tedavisi, kuru iğneleme, akupunktur, lokal enjeksiyonlar ve biorezonans terapisi gibi tedaviler ile diyetin düzenlenmesi yer alır. Hastaya, gerektiğinde, psikiyatrik destek verilmelidir. Tedavide; ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacı ile "azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı" kısır döngüsünü kırmak amaçlanır. Kişi, hastalık hakkında bilgilendirilmeli, tedavi sürecine aile fertleri de dahil edilmelidir.
Fibromiyaljide Ozon Tedavisi
Ozon-Oksijen tedavisinin, fibromiyalji hastalarında olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Ozon tedavi, adrenalini okside ederek, hastaların yaşadığı sıkıntı ve depresyonu azaltabilir. Ozon enjeksiyonu, ağrılı bölgelere noktasal olarak uygulanır ve kronik ağrı şikayetlerini giderebilir. Kan ozonu uygulaması da kronik yorgunluk, depresyon, uyku bozuklukları gibi yakınmaları giderebilmektedir.
Hastanın, kendine ve sağlığına daha fazla zaman ayırmasının yanı sıra yoğun çalışma sırasında verdiği molalar da bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntemdir. Diyete dikkat edilmesi, düzenli su içilmesi, egzersiz ve fitness çalışmaları, özellikle yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Hastalık, doğru tespit edilip, tedavisi de doğru planlandığında; hastanın yaşam kalitesi de artacaktır.