BLEACHING (BEYAZLATMA)

Yazar Olcay DilberAğız Ve Diş Sağlığı • 13 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Günümüzde dişlerin rengini beyazlatmak için yapılan beyazlatma – bleaching işlemi iki şekilde uygulanmaktadır;

1-Ofis tipi beyazlatma

Ofis Tipi uygulaması tamamen hekim kontrolünde ve klinikte uygulanan bir sistemdir. Bir dişe, bir kaç dişe veya hem alt hem üst dişlere beraber uygulanabilir Ağartıcı ilaç dişler üzerine uygulanmadan önce diş etlerine koruyucu bir malzeme uygulanır daha sonra beyazlatıcı ajan bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir. İlgili dişin üzerine mavi/yeşil renkli ışık kaynağı belli bir süre tutulur. İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir. İstenilen beyazlığa ulaşılıncaya kadar bu işlem 2 veya 3 seans yapılabilir.

2- Ev tipi beyazlatma

Hekim tarafından hastanın dişlerinin ölçüsünün alınması ve bu ölçüye tam uyumlu hazırlanan plakla uygulanan bir yöntemdir. Hastanın bu plağı beyazlatıcı maddeyle beraber evde belli bir süre dişlerine yerleştirmesiyle beyazlanma sağlanır.4 veya 5 defa tekrarlanması önerilebilir.
Beyazlatma işleminde doğru teşhis ve doğru maddenin doğru şekilde kullanılması çok önemlidir. Aksi halde dişlerin minesinde incelme ve aşırı hassasiyet, diş etlerinde yanma ve çekilme meydana gelebilir. Doğru şekilde kullanım ancak hekim kontrolünde mümkün olur.
Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

  • Dişlerde istenmeyen lekeler neden oluşur?

Bunun bir çok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı flor tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir

  • Beyazlatma işlemi kimlere uygulanabilir?

Herkese uygulanabilir.Dişhekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür.

  • Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi?

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır.Beyazlatılan dişler bir kaç yıl beyaz kalır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler. Özellikle sigara içen kişilerde bu süre daha kısadır. Ağız hijyenine dikkat eden ve sigara alışkanlığı olmayan kişilerde bu süre 3- 5 seneye kadar çıkabilir.
Beyaz dişler, gençlikle özdeşleştirildiğinden estetik görünümlü olmak isteyen kişiler tarafından oldukça arzulanırlar. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, abartılı bir beyazlık çoğu durumda estetik olmayabilir. Her zaman için yüz ve ağız yapınıza uygun düşen doğal ton daha estetik olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)