Boğmaca
Yazar Miraç Ergen • 5 Nisan 2024 • Yorumlar:
Boğmaca, Bordetella pertussis bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Sıklıkla aşı olmamış 1-10 yaş arası çocuklarda görülür. Özellikle bebeklerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve ölüme yol açabilir.
Nasıl Bulaşır?
Boğmaca yalnızca insandan insana bulaşmaktadır. Hasta kişinin nezle benzeri şikayetleri başladıktan sonraki 2 hafta boyunca bulaşıcılık devam etmektedir. Aşısız kişilere damlacık (burun ve ağız salgıları) ya da solunum yoluyla bulaşmaktadır. Hastalığı geçirmek yaşam boyu bağışıklık sağlamadığından hastalığı geçirenlere de aşı yapılmalıdır.
Belirtileri nelerdir?
Bebeklerde boğmaca hastalığının belirtileri her biri iki hafta süren üç aşamada gelişir: ilk olarak, hafif öksürük ve soğuk algınlığına benzer semptomlar görülür; ikinci aşamada, şiddetli ve sürekli öksürük krizleri ortaya çıkar; üçüncü aşamada ise, öksürük krizleri azalır ancak uzun süreli öksürük devam eder.
Öksürük Şekli
Boğmaca öksürüğü genellikle karakteristiktir. Beş-on defa art arda kesik kesik öksürüğün arkasından derin ve sesli bir nefes alma/iç çekme görülür.
Öksürük nöbetleri sırasında hasta kızarır, morarır, boğulma hissi vardır. Öksürük nöbetleri arasında hastanın genel durumu iyidir. Giderek nöbetlerin sıklığı ve şiddeti artar.
Üç ayın altındaki bebeklerde öksürükten ziyade apne (nefes durması )ve siyanoz (morarma) nöbetleri görülür. Aşılanmamış bebeklerde ölüm görülebilmektedir.
Tanısı nasıl konulur?
Altın standart kültürdür. Burun ve boğazdan alınan sürüntüde PCR da bakılabilir.
Tedavi
Boğmaca tedavisi genellikle semptomlara yöneliktir. Antibiyotik ve destek tedavisi uygulanır. Üç ayın altındaki bebekler mutlaka hastaneye yatırılmalıdır.
Bebeğimin Boğmaca Olmasını Nasıl Önleyebilirim?
-
Gebeliğinizin son 3 ayı içinde Tdab aşısı yaptırın.
-
Bebeğinizle yakın temas eden herkesin boğmaca aşısı yaptırmış olduğundan emin olun.
-
Bebeğinizin boğmaca aşılarını zamanında olmasını ve tamamlanmasını sağlayın.
Boğmaca aşısı, ikinci aydan itibaren tüm çocuklara rutin olarak yapılır (5 li karma aşısı içindedir)