Bölümlü (Modern) Protezler
Yazar Fethi Bayar • Diş Hekimi • 1 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Bölümlü (Modern) Protezler
Bölümlü protezlerde destek dişlerden biri çekilirse ne olur?
Çoğunlukla yeniden protez yapmaya gerek yoktur. Diş çekimi olan bölgelere rahatlıkla ek yapılabilir. Ancak çok sayıda ilave protezin uyumunu bozacağı için yeniden yapılması sağlık açısından daha iyi olacaktır.
Hassas tutuculu protez nedir?
Burada tutuculuk dişler üzerine gelen kroşeler yerine destek dişlerin üzerine yapılan kronlar ve tutucularla sağlanır. Halk arasında çıt çıtlı protezler olarakda bilinen bu protezlerde hareketli kısım ağızdaki sabit protezlere özel tutucularla bağlanmaktadır. En önemli avantajaları hem estetik hem de daha tutucu olamalarıdır. Maliyetleri ise normal bölümlü protezlere oranla daha fazladır.
Kroşeler dişleri çürütür mü?
Kroşeler dişleri çürütmezler. Kroşelerin diş üzerinde oluşturdukları tutucu alanlar daha fazla gıda birikmesine neden olmaktadır. Yetersiz ağız hijyeni ile beraber özellikle bu alanlarda diş çürümeleri ve diş eti rahatsızlıkları oluşmaktadır. Bu alanların iyi temizlenmesiyle bu tür problemlerle karşılaşılmaz.
Bölümlü (parsiyel veya modern) protez nedir?
Eksik dişleri tamamlayan ve hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Bu tür protezler dişsiz boşluğun önündeki dişlerden diş etlerinden ve çene kemiğinden destek alarak çiğneme, konuşma ve estetik gereksinimleri karşılayan protezlerdir.
Bu tür protezler her ne kadar hareketli protez olarak adlandırılsalar da iyi planlanmış ve hassas yapılmış protezler ağızda çiğneme ve konuşma sırasında nerdeyse hiç hareket etmez. Bununla beraber hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilirler.
Bu tür protezlerde dişler üzerinde halk arasında kanca adı verilen kroşe denilen yapılar vardır. Protezin ana yapısı metaldir ve çok ince yapıdadır. Bu da hasta tarafından daha rahat kullanılmasını sağlar.
Bu alanda yapılan yeni araştırmalarla metalsiz hareketli protezlerde yapılabilmektedir. Bunların hem ince hem de kroşelerinin diş eti renginde olması daha estetik sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Deflex adını verdiğimiz bu sistemle beraber metalin yaratmış olduğu allerjik reaksiyonlarda engellenebilmektedir. Ayrıca metalin kullanılmaması protezin ağırlığının da azalmasına ve hasta tarafından daha konforlu kullanılabilmesini sağlamaktadır.