BONDİNG NEDİR?
Yazar Tolga Gülçiçek • Ağız Ve Diş Sağlığı • 22 Aralık 2017 • Yorumlar:
Estetik diş hekimliğinde dişleri düzgün ve estetik bir görünüme kavuşturmak amacı ile pek çok tedavi yöntemi uygulanır. Bu yöntemlerden biri de bonding yöntemidir. Peki,bonding nedir? Estetik diş operasyonlarında uygulanan bir yöntem olan Bonding, dişlerde yer alan kırık, ayrık ve benzeri şekil bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir malzemenin ismidir. Dişin dış yüzeyine tutturulması ile uygulanan bonding malzemesi, dişte kesinlikle herhangi bir zarara yol açmaz. Diş doktoru, bonding malzemesini kullanarak şekil bozukluğu olan dişlerin yeniden şekillenmesini ve daha estetik bir görünüme kavuşmasını sağlar. Büyük diş sorunlarının tedavisinde kullanılmayan Bonding yöntemi sadece dişte meydana gelen küçük çaplı hasarlar için kullanılır. Kırılmış ya da hasar almış dişler bu yöntem sayesinde onarılır, varsa dişler arası boşluklar kapatılır ve bunun yanı sıra diş boyları eşit düzeye getirilir. 15 dakika ile 1 saat arasında uygulanan bonding yönteminde bu süre kişinin diş yapısına ve dişteki hasar oranına göre değişir.
Bonding Tedavisi
Genellikle dişin uyuşturulmasına gerek kalmadan uygulanan bonding tedavisi, kişinin uygulama sırasında herhangi bir ağrı ya da sancı hissetmediği bir yöntemdir. Özel bir ışık yardımı ile diş yüzeyinin bonding malzemesi ile kaplandığı bu yöntem sayesinde dişteki şekil bozuklukları ve boşluklar onarılır. Bu yöntem ile dişte meydana gelen kötü renk bozuklukları da tedavi edilir. Çay, sigara ya da kahve gibi besinlerin tüketiminden dolayı dişte meydana gelen lekelenmeler bu yöntem sayesinde giderilebilir.
Yalnız bu esnada kişinin sert kabuklu yiyeceklerde uzak durmasında fayda vardır. Çünkü sert kabuklu yiyecekler dişlere hasar vererek, uygulanan bonding tedavisinin kullanım ömrünü azaltır. Dişlerle sert nesneleri ısırmak ya da kabuklu yiyecekler tüketmek, sadece bonding yönteminin değil estetik diş uygulamalarının hepsinin kullanım ömrünü kısaltır.