Bonding Nedir?
Yazar Hande Nur Duru • Diş Hekimi • 9 Nisan 2020 • Yorumlar:
Bonding ,dişte hasara neden olmadan, diş üzerinde herhangi bir aşındırma yapmadan kompozit dolgu malzemelerinin dişe yapıştırılmasıyla uygulanır. Hastada dişlerin arasındaki küçük aralıklar, küçük şekil bozuklukları bulunduğunda, dişler kesilmeden bonding malzemesi kullanılarak, dişlerin üzerine ilaveler yapılır.
Bonding Uygulaması Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?
Bonding uygulaması tedavi yapılacak diş sayısına göre değişmekle birlikte 2-3 dişi içine alan tedaviler hemen hemen 1 ya da 1,5 saatte ve tek seansta tamamlanmaktadır. Hekimden hekime değişebilen protokoller olabilir. Tedavi uygulanmasından yaklaşık 7-10 gün sonra kontrol seansı tedavinin başarısı ve uzun ömürlülüğü için önemlidir.
Eğer bonding uygulanırken anestezi yapılmışsa hastanın o anki dudak pozisyonu gibi bazı detaylar hekimi yanıltabilir. Kontrol seansı bunların çözümünü sağlar. Uygulamadan sonraki 6 aylık dönemlerdeki kontrollerde isteğe göre dişler cilalanabilir. Rutin bakım, temizlik ve hekim kontrolü, tüm diş estetiği tedavilerinde önemlidir.
Uygulamadan Sonra Dişlerde Herhangi Bir Değişiklik Olur mu?
Bonding uygulamasından sonra, diğer tüm tıbbi uygulamalardan sonra olduğu gibi dişleri korumak önemlidir. Yeme içme hususunda dikkatsiz davranıldığı takdirde dişlerde sararma ve kırılma gibi olgular meydana gelmektedir. Çay ve kahve gibi içecekleri fazla tüketen kişilerin dişlerinde renk değişmeleri olabilmektedir. Cilalama işlemi ile sararma problemi sona erdirilmektedir. Rutin diş kontrollerindeki temizliklerle bu cilalamalar yapılabilir. Kullanım olarak hemen hemen doğal dişiniz ile aynı şartları sağladığını düşünebilirsiniz. Doğal dişinizde renklenme yapan gıdalar, kompozit lamina için de renklenme yapabilir.
Bonding Uygulamasının Yan Etkisi Var mıdır?
Oldukça kolay bir uygulama olan bonding esnasında genellikle anestezi kullanılmaz. Uygulama, herhangi bir ağrı ya da acıya neden olmaz. Zaten dişlerde aşındırma yapılmayacağı için acı hissedilmez. Ancak bonding çürük dişlere uygulanacaksa anestezi kullanılabilir.
Bonding Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uygulama sonrasında erken temas, yükseklik varsa vakit kaybetmeden çözülmelidir. Başlangıçta dudak ve dil tarafından fazla temas, kabarıklık, rahatsızlık hissi olabilir. Yükseklik olarak bahsettiğimiz şey bu değil, karşı dişin fazla değmesi, kırıcı kuvvettir..
Bonding Kırılır mı?
Dikkat edilmesi gerekenler konusunda;
-
İğne, kalem, toka gibi sert nesneler ısırılmamalı bunun gibi parafonksiyonel alışkanlıklar terk edilmelidir.
-
Sert darbe almaktan kaçınılmalıdır. (Normal dişlere nasıl zarar veriyorsa, bonding de o şekilde düşünülmelidir.)
-
Beyaz leblebi, pirinç içinden çıkacak taşı gibi gıdalar dikkat edilmelidir.
-
Çok iyi fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin 6 aylık kontroller ihmal edilmemelidir.
Bu bahsettiklerimiz, nasıl normal dişlerimizde problemlere sebebiyet verirse aynı şekilde problemler bonding uygulaması gören dişler için de geçerlidir.