Boşanma Döneminde Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?
Yazar Hanife Berra Hacim • 20 Ocak 2024 • Yorumlar:
Boşanma süreci; hem ebeveyler için hem de çocuk için büyük değişikliklerin olduğu, kaygılı ve stresli bir dönemdir. Özellikle aile içerisinde çocuk varsa ebeveynlerin daha fazla kaygılı ve stresli olduğu bildirilmektedir. Aile içerisinde çocuk varsa bu dönemden etkilenmeden uyum sağlamasını sağlayabilmek için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar vardır.
Boşanma dönemindeki ilk adım çocuğa bu kararınızı söylemektir. Bazı ebeveynler çocuklarına boşanma sürecinden bahsetmeyi çok gerekli görmez. Ancak bu olayı çocuğun anlayabilmesi için yaşı fark etmeksizin çocuğa anlatılması gerekir .Boşanma kararınızı çocuklarınıza açık ve anlaşılır bir şekilde anlatın. Onlara neden boşanıyorsunuz, ne gibi değişiklikler olacağı ve onları hala çok sevdiğinizi söyleyin. Güvende olduklarını bilmeye ihtiyaçları olacaktır bu yüzden onların da birçok sorusu olabilir. Sorularını sabırlı bir şekilde yanıtlayın. Onların duygularını kabul edin “evet şu anda gerçekten üzgünsün seni anlıyorum “ gibi ve anlatacaklarını dinleyin.
Çocuğunuza, eşinizi ve eşinizin ailesini asla kötülemeyin. Bu, onların kendilerini bölünmüş hissetmelerine ve anne veya babalarına karşı öfke duymalarına neden olabilir. Çocuğunuz her iki tarafta da kendisini güven içinde ve huzurlu hissetmelidir.
Çocuğunuzun günlük rutinlerinin değişmemesini sağlayın. Okulu, sevdiği arkadaşları, alışkanlıkları olabilir.
Çocuklarınızın yaşam alanını, mümkünse boşanmadan önceki gibi tutun veya en azından benzer bir ortam sağlayın.
Çocuklarınızın duyguları hakkında konuşun ve saygı duyun. Kızgınlık, suçluluk, korku en sık yaşanan duygulardandır. Bu duyguları ifade etmesi için alan açın.
Çoğu boşanan ebeveynde görüyoruz ki aradaki iletişimi sağlama görevi çocuklara verilmiş.Çocuğunuzu, boşandığınız eşinizle aranızda, asla bir mesaj ileticisi olarak kullanmayın.
Çocuğunuzu gözlemleyin normalin dışında aktiflik, suskunluk, çekingenlik gibi davranışlar görülmesi halinde bu konuyla alakalı çocuğunuzla konuşun. İletişim kuramıyorsanız veya bu konuda detaylı bilgi almak istiyorsanız mutlaka profesyonel yardım alın.
Psikolog Hanife Berra Hacim