Boşluk Hissi Nedir?

Yazar İbrahim ÖzcanlıPsikolog • 26 Kasım 2020 • Yorumlar:

Boşluk hissi yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Çoğumuz farklı şekillerde boşluk hissini yaşıyoruz. Boşluk hissinin sebebi hayatınızda bir şeyler eksik olması olabilir. Bu, sevilen birinin taşınması veya vefat etmesi nedeniyle oluşan boşluk olabilir. Veya boşluk; kendi umutlarınızı ve arzularınızı dinlemekten değil, yavaş yavaş kendinizi terk etmekten kaynaklanabilir.

Kendinizi istemeden veya bilmeden terk edebilirsiniz çünkü mükemmellik veya başkalarının onayı için çabalıyor olabilirsiniz. Bu; içinizdeki sizi azaltacak bir süreç olabilir. Kariyerinize odaklanırken kendinize bakmayı bırakabilirsiniz. Örneğin, vücudunuzu hareket ettirmeyi veya yeterince uyumayı bırakabilirsiniz. Kendimizi terk etmek; kaygı, depresyon, suçluluk ve utancı tetikleyebilir. Bu süreçte hareketsiz, yalnız ve başarısız olduğunuzu, işinizin, ilişkilerinizin tatmin edici olmadığını ya da hiçbir şeyin heyecan verici olmadığını düşünüyor olabilirsiniz.

Bu süreç süphesiz ki fazla umursamamayı, bir şeylerle ilgilenmemeyi, özellikle herhangi bir şeyden beslenmemekle içine geçmiş durumdadır.

Peki bu durumla nasıl başa çıkılabilir?

Gelin 5 adımda neler yapılabileceğini ele alalım.

1- Boşluk Hissinizi kabul edin.

Boşluk Hissi yaşanan ihmalin, kaçırılan duyguların ya da birinin kaybedilmesinin sonucunda meydana gelebilir. Bu süreçleri yaşıyor olmak acıları beraberinde getirir. Bunları hissedecek kadar sağlıklı olduğunuz için kendinize yıpratıcı davranmayın.Duygularınızı reddetmek ya da onları değiştirmeye çalışmak acıları ıstıraba çevirebilirler. Kendinize hakkınızı teslim edin. Tüm bu durumlar yok sayarak yaşanması mümkün olan şeyler değiller. Ancak sen sahip olduğun acılarla, duygularla, baş etme becerilerinle kısacası her şeyinle sen ve bir bütünsün.

 

2-İçindeki Senle Zaman Geçir

Boşluk hissi seni içe dönmekten uzaklaşarak dışardaki neslelerle içini doldurmaya yöneltmiş olabilir. Ancak bu boşluk  senin bir parçan ve dışardan ekleyeceğin her şey ruhunda bir yama gibi duracak.

 

Kendi arzularını, korkularını, umutlarını ve hayallerini keşfetmek için zaman ayırman, bugün kendini daha iyi görebilmeyi ve böylece yarını daha anlamlı yaşamanı sağlayacak.

 

Kendine döndüğün ilk anda içindeki kaçtıkların seni rahatsız edecek olabilirler. Ancak bir süre onların varlığına ve sende yaşattıkları duygulara izin vermek; bu duruma alışmanı ve kendin olarak yaşayarak boşluğu her gün biraz daha doldurmanı sağlayacak.

 

3-Mevcut Duygularını Keşfet

Hİssettiklerine karşı otomatikleşen kaçınma davranışların, ‘Şimdi’den kaçmana ve bulunduğun an kaçırmana sebep olabilirler. Öyleyse 5 dakikalığına içinde bulunduğun duyguya odaklanamaya ne dersin?  Duygunu farkettikten sonra vücudunda nerede var olduğuna ve neye benzediğine odaklanman, ilerleyen zamanlarda daha uzun zaman dilimlerinde maruz kalacağın bu duyguyla arandaki ilişkiyi değiştirecek. Bu istemediğin duyguya hayatında yer açacak ve onun sana neler anlattığını ve neler kattığını göreceksin.

 

4-Boşluk Hissini Keşfet

 

Aşağıdaki soruları kendine sorarak yaşadığın bu hissin kaynağını görebilirsin.

 

Kendimi yargılıyor muyum veya kendimi başkalarıyla mı karşılaştırıyorum?

Kendime olumlu şeyler söylüyor muyum?

Yoksa başarısızlıkları fark etmeye veya kendime çirkin ya da aptal mı demeye eğilimim var?

İlişkilerimde duygularım dikkate alınıyor mu yoksa hissettiğim şeyi küçümsüyor muyum?

Fiziksel ve sağlık ihtiyaçlarımla aktif olarak ilgileniyor muyum?

Duygularımdan kaçınmak için davranışlara veya bağımlılıklara yöneldim mi?

Yalnızca başka bir kişinin veya insanların ihtiyaçlarına mı odaklanıyorum?

Neyi kanıtlamaya veya kazanmaya çalışıyorum?

Kendimi suçluyor muyum veya kontrolüm dışında olan şeyler yüzünden suçluluk mu duyuyorum?

Yakın bir arkadaşıma veya aile üyesine göstereceğim gibi kendime şefkat gösteriyor muyum?

Kararlarımda kendimi savunuyor ve kişisel görüşlerime saygı duyuyor muyum?

 

5-Kendinizi Görün ve Şefkat Gösterin

 

Boşluk hissini kabul etmek önemlidir. Kendine şefkatli olmak kişinin en önemli ilacıdır. İster zor ilişkiler, ister kayıplar yaşıyor olun, ister amaç veya anlam eksikliği hissediyor olun, tatmin edici ve anlamlı bir hayat yaşamaya değersiniz. Boşluk hissi, “Hayat yaşamaya değmez” veya “umut yok” gibi üzücü düşüncelere yol açabilir. 


 

Bu Durumla Nasıl Başa Çıkabilirim?

 

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz 5 madde durumunu anlamak açısından önemli bir çözüm listesidir. Profesyonel anlamda bir çözüm üretmek adına psikoterapi yardımcı yardımcı bir faktör olarak yer alır. Duygularınızın altında yatan nedenleri keşfetmenize yardımcı olabilir ve olumlu değişiklikleri nasıl uygulayacağınız konusunda kendi kararlarınızı vermenizi sağlar. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)