Botoks Uygulamaları ( Yüz Estetiği ve Aşırı Terlemede )
Yazar Cemal Aygıt • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı, Dermatolog, Kulak Burun Boğaz Doktoru, Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı, Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 8 Temmuz 2016 • Yorumlar:
Botulinum toxin (BTX) protein yapısında bir nörotoksin olup, Clostridium botulinum isimli bakteri tarafından üretilir. 1980'li yıllardan beri ilaç olarak kullanılmaktadır. Amerika FDA ve Sağlık Bakanlığımız tarafından onaylıdır. Estetik amaçlı yüz ve boyun kaslarının aktivitesini kısıtlayıp, kırışıklık oluşumunu önler, kaşların kalkmasını sağlar. BTX uygulamasında ilave bir etki de migren ağrılarının geçmesidir, uygulamadan 5 gün sonra bu etki ortaya çıkar. Ağız köşelerini aşağıya çekerek depresif bir görünüme sebep olan kaslara uygulandığında, ağız ifadesi değişerek mevcut depresif görüntü giderilmektedir. Ayrıca hafif derecedeki yüz felcinde sağlam taraf kaslara selektif olarak uygulanarak yüz simetrisi sağlanabilmektedir.
Botoks uygulaması yapılmadan önce hastanın yüzündeki mimik kaslarının dikkatli bir muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Kişiye göre kasların gücü ve fonksiyonu değişmekte, aynı hastada bile sağ ve sol taraf arasında farklılıklar olabilmektedir. Bulgulara uygun olarak, kaslara yapılacak botoks dozları ayarlanmalıdır. Bu doz ayarlamaları mikrobotoks olarak da ifade edilmektedir. Bu şekilde kırışıklıkların giderildiği, doğal ve simetrik bir yüz ifadesi sağlayabilmekteyiz.Botoks uygulamadan önce hastanın kan sulandırıcı ilaç ve bitkisel ürünler (yeşil çay gibi) kullanmaması morluk oluşması ihtimalini azaltacaktır. Uygulama yerlerinde hafif ve geçici kızarıklık ortaya çıkabilir, bunlar uygulama sonrası makyajla kapatılabilir. Kişi günlük aktivitesine devam eder. Botoks uygulaması 20 yaşından itibaren yapılabilir. Özellikle çok aktif ve güçlü mimik kasları olan kişilerde kırışıklıkların ortaya çıkmasını beklemeden koruyucu amaçlı botoks uygulanabilir. 30’lu yaşlara gelmeden bu kişilerde ciltte kırılmalar meydana geleceğinden, erken yaşlarda yaşlılık belirtileri ortaya çıkar. Normal kas yapısı olan kişilerde ise, ciltte kırılmalar (hareketsiz halde iken görülürler) meydana gelmeden botoks yapılırsa kırışıklıklar giderilir ve oluşacak kırılmalar önlenir. Hastanın muayenesi ile buna kolayca karar verilebilir. İlerki yaşlarda yapılan botoks uygulamasından sonra, kırışıklıkları gidermenin yanı sıra ciltte oluşmuş kırılmaları da daha iyi hale getirmek için dolgu işlemi yardımcı olur. Böylece genç bir görümüm tamamlanmış olacaktır. Botoks’un etkisi ortalama 10 gün içinde ortaya çıkmaktadır. Hastanın kontrol muayenesi de10-12. gün yapılır. Ortaya çıkan etki 4-6 ay kadar devam eder sonrasında giderek azalmaya başlar. Sonraki uygulamalarda kaslar giderek zayıflayacağından hem etki süresi uzar, hem de kaslar ilk kuvvetlerini kaybederler. Böylece kişi kırışıksız görünümünü uzun süre koruyabilir.
Bölgesel aşırı terleme (hiperhidroz) şikayeti olan kişiler hem özel, hem de iş yaşamlarında ciddi problemler yaşarlar. BTX uygulaması ile koltuk altı ve avuç içlerinde meydana gelen aşırı terlemeler önlenebilmektedir. Botoks sinir iletisini etkin bir şekilde bloke eder, bölgesel inhibisyon ile ter bezlerini denerve eder. Uygulama, lokal anestezik krem sürülmesini takiben yaklaşık 15 dakikada yapılmaktadır. Sonrasında kişi günlük aktivitelerine devam edebilir.
Yazar
Cemal Aygıt Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Cemal Aygıt
Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.